Muşcatele curăţă aerul, te scapă de dureri de dinţi şi dermatite. Cum să ai flori mari şi dese toată vara
0Simbol al speranţei şi al prieteniei, muşcatele sunt printre cele mai populare flori, îmbrăcând într-o explozie de culoare şi parfum balcoane, ferestre, terase şi grădini. Ştiaţi, însă, că planta are şi proprietăţi curative ori că poate curăţa aerul de bacterii?
În Anglia, de pildă, muşcatele erau cultivate în sere şi decorau fiecare balcon sau terasă. Printre fanii aceste plante se număra, însă, şi Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al Americii, care avea o colecţie chiar la Casa Preşedintelui.
De ce sunt atât de iubite muşcatele? Pentru că sunt viu colorate şi parfumate, cele din grupul Pelargonium Graveolens având chiar miros de trandafir şi fiind folosite la prepararea înlocuitorului mai ieftin al uleiului esenţial de trandafiri (Attar of Rose).
Puţini ştiu, însă, că unele specii de muşcate sunt căutate şi de bucătari, cum sunt cele cu parfum de lămâie şi citrice, (Pelargonium crispum, P. citronellum, P. Lime, P. Lemon Balm); cele cu aromă de căpşuni(P. Lady Scarborough); mentă (P. tomentosum).
Potrivit unor studii recente, muşcata luptă împotriva bacteriilor şi virusurilor, stimulează sistemul imunitar general, în uleiul esenţial obţinut din perişorii de pe frunze fiind descoperiţi peste 120 de constituenti chimici, flavonoizi, taninuri şi alcaloizi, calciu, dar şi o substanţă deocamdată puţin studiată, geranin, cu acţiune antispasmodică, antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică. Nemaivorbind că, după picurarea a milioane de celule de Staphylococcus pe frunzele de Pelargonium, toate bacteriile au pierit.
Mai mult, studiul coordonat de profesorul Ruth Brack-Werner, de la Centrul german de cercetări asupra sănătăţii mediului din Munchen, consideră că extractul de muşcate ar putea deveni o nouă clasă de medicamente anti-HIV-1 ce vor fi folosite în tratamentele contra SIDA căci conţine o substanţă care atacă HIV-1 şi împiedică virusul să se înmulţească în corpul uman.
De altfel, cum mai multe teste clinice au demonstrat deja faptul că extractul de muşcată este sănătos pentru om, Germania a autorizat comercializarea acestuia pe post de medicament pe bază de plante.
Cum să le îngrijim?
În general, muşcatele nu sunt pretenţioase. Le place lumina, dar nu bătaia directă a soarelui, care le arde frunzele. Dar dacă vrei să fie bogată în flori, trebuie respectate câteva reguli. În primul rând, florile şi frunzele ofilite se îndepărtează, tulpinile bătrâne se taie până la jumătatea înălţimii acestora, iar după o zi călduroasă, e bine să le stropeşti ca să le răcoreşti.
PONT: Pune la uscat coji de banane, iar când sunt uscate, macină-le iar praful amestecă-l cu pământul de flori. Mineralele, în special potasiul, vor ajuta planta să dezvolte flori mai mari şi mai bogate.
Muşcatele trebuie udate dimineaţa sau seara. Din când în când, e indicat să le faci "duş", însă niciodată nu folosi apă de la robinet, ci apă stătută, ţinută în sticlă 2-3 zile.
Rezultate foarte bune, spun gospodinele, se obţin stropind muşcatele cu un amestec de apă, drojdie şi zahăr.
Reţeta - 2,5 litri de apă; 100 g de drojdie proaspătă; jumătate de pahar de zahăr.
Apa stătută se pune într-un borcan de 3 litri, în care se dizolvă drojdia şi zahărul. Borcanul se acoperă cu tifon şi se pune într-un loc cald unde se lasă până fermentează. Un pahar din soluţie se amestecă cu 10 litri de apă şi cu amestecul rezultat se udă muşcata o dată la 2 săptămâni.
Ghiveciul pentru muşcate trebuie să fie găurit, pentru a trece surplusul de apă, mare grijă la excesul de umiditate.
ATENŢIE! Ţinute în locuri umede şi întunecoase, muşcatele pot fi afectate de putregaiul cenuşiu, mici pete de culoare gri pe spatele frunzelor, care se pot combate cu fungicide. Dăunători ai muşcatelor sunt păduchii lânoşi şi afidele, care se combat cu insecticide pe care le găseşti în florării sau magazine specializate.
REŢETE CU MUŞCATE
Pentru hipertensiune arterială sau stres, se pune într-o cană o lingură de frunze proaspete, tocate, peste care se toarnă un pahar cu apă fierbinte. Se lasă o oră la infuzat, se strecoară, şi se administrează o lingură de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Pentru durerile de dinţi, se aplică o frunză de muşcată pe obraz, pe partea dureroasă, timp de 20 de minute. Conjunctivita se tratează cu decoct dintr-o lingură de frunze sau flori mărunţite care se poate folosi pentru comprese.
Dermatite: 2 ceşti de apă clocotită cu 3 linguri de frunze mărunţite sau flori de muşcate. Amestecul se lasă la răcit 2 ore iar apoi se strecoară. Soluţia obţinută se poate folosi pentru spălări şi comprese.
Furuncule, ulcere, plăgi. Furunculele se trateaza cu un amestec obţinut din apă clocotită şi frunze de muşcată. Solutia se lasă la răcit şi se aplică pe zona afectată a pielii, prinsă cu bandaj. Bandajul se schimbă de 2 ori pe zi.