Lucrările la noua centrală pe gaz vor începe la vară şi vor costa peste 77 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ilie Bolojan a explicat necesitatea investiţiei, asistat de către specialişti
Primarul Ilie Bolojan a explicat necesitatea investiţiei, asistat de către specialişti

În contextul în care, în ultimii 40 de ani, centrala electrică de termoficare din Oradea nu a beneficiat de lucrări majore de modernizare, ajungându-se la un grad de uzură ce implică pierderi foarte mari, în această vară vor începe lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare, printr-un proiect de peste 77 de milioane de euro.

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu reprezentanţii S.C. Electrocentrale S.A şi cu Marcel Boloş - directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a prezentat situaţia sistemului de încălzire în Oradea şi investiţia pe care o pregăteşte administraţia locală pentru îmbunătăţirea acestui sistem. Francisc Daniel, director tehnic la Electrocentrale, a vorbit despre siguranţa, eficienţa şi problemele de mediu ale centralei electrice de termoficare. CET-ul funţionează în prezent cu două instalaţii mari de ardere, una pe gaz şi cealaltă pe cărbune. În ceea ce priveşte investiţiile făcute, în ultimii 35-40 de ani de funcţionare, centrala nu a beneficiat de lucrări majore de reabilitare şi modernizare, capacităţile centralei având acum un grad scăzut de siguranţă în exploatare. În această iarnă, sistemul de termoficare a funcţionat cu două grupuri pe cărbune şi unul pe gaz. „Se încearcă găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor de mediu. Cazanul 1 este în conformitate cu normele de mediu, însă cazanele 2 şi 3 sunt neconforme şi prin urmare nu sunt folosite. De menţionat că în perioada de iarnă avem nevoie de 2 - 3 cazane, iar vara de unul. Termenul limită de funcţionare a centralei este luna decembrie 2013, dată după care instalaţia în starea ei actuală nu mai poate funcţiona", a precizat direcorul tehnic Francisc Daniel.

Conducte sparte şi pierderi

Daniel Ţigan - directorul de termoficare de la Electrocentrale, a prezentat problemele sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice. Aceste probleme au la bază vechimea şi uzura reţelei de transport şi distribuţie. Elementele de uzură se manifestă prin coroziunile exterioare ale reţelelor, care au dus la spargerea conductelor, dar şi prin blocarea robineţilor de manevră. „În ceea ce priveşte pierderile, în anul 2010 s-au înregistrat pierderi de 34,9% la reţelele de transort şi distribuţie a energiei termice, iar în 2011 - pierderi de 34,38 %. Pe lângă aceste pierderi, mai înregistrăm mari pierderi de apă, respectiv 2,5 milioane mc/an. Sistemul de termoficare deserveşte aprox. 141.000 de locuitori. Sistemul cuprinde reţele de transport în lungime de 77 km, 146 de puncte termice - în care se realizează transferul energiei termice între agentul primar şi agentul secundar, precum şi 473 de minipuncte termice alimentate direct prin reţeaua de transport. Lungimea reţelelor de distribuţie este de 426 km", a spus directorul de termoficare, Daniel Ţigan.

Proiect de peste 11 milioane de euro

În aceste condiţii, Primăria Oradea caută soluţii pentru rezolvarea problemelor majore ale sistemului de termoficare a municipiului. „Primăria Oradea a depus un proiect la Ministerul Economiei împreună cu cei de la Transgex, care va permite reabilitarea reţelelor şi va creşte capacitatea de exploatare a centralei. Valoarea acestui proiect este de 11,5 milioane euro", a spus primarul Ilie Bolojan. Acesta a vorbit despre exploatarea apei geotermale, care în acest moment reprezintă 7% din sistemul energetic al municipiului. „Intenţionăm creşterea utilizării acestei resurse naturale până la un maximum posibil de 20-25%. De menţionat că o creştere până în 10% nu ar presupune investiţii majore. Acestă soluţie energetică va presupune realizarea de foraje şi obligatoriu reinjectarea  zăcământului pentru asigurarea continuităţii sale în viitor. Totodată, trebuie să avem în vedere că apa geotermală nu ne poate asigura decât o mică parte din energia termică de care avem nevoie, astfel încât trebuie să analizăm şi alte surse, atât din punct de vedere al protejării mediului, cât şi din punct de vedere al costurilor pe care le implică", a spus primarul.

Investiţii generatoare de venituri

Analizând opţiunile de investiţie, instalaţia cu ardere pe cărbune (care presupune obligatoriu instalaţie de desulfurare şi instalaţie de evacuare zgură şi cenuşă) este mult mai costisitoare decât varianta utilizării gazului - drept combustibil de ardere (variantă care necesită instalaţie cu turbină pe gaze şi cazane noi de apă fierbinte). „Dacă instalaţia cu ardere pe cărbune presupune din partea administraţiei locale o investiţie de 115 milioane euro, instalaţia de ardere pe gaz ar necesita o investiţie de doar 58 milioane euro", a precizat directorul Marcel Boloş. În plus, centrala pe gaz ar permite şi producerea de energie electrică, care automat ar aduce venituri. Aceste venituri se vor concretiza în banii încasaţi din vânzarea energiei termice, cât şi din bonusul de cogenerare (acesta este un stimulent financiar/mecanism prin care Uniunea Europeană sprijină cogenerarea).

 Lucrările încep la vară

La 22 iunie 2011 s-a încheiat contractul de finanţare între Primăria Oradea şi Ministerul Mediului. Valoarea acestui contract este de 77,7 milioane euro (fără TVA), bani pe care Primăria Oradea îi va primi în tranşe, după începerea lucrărilor, în vara acestui an. Această sumă de 77,7 milioane euro este suficientă pentru prima etapă a proiectului de investiţie, etapă care va consta în: cumpărarea turbinei, a cazanelor de apă fierbinte şi a acumulatorului de căldură. Acest acumulator este foarte important, deoarece cu ajutorul lui se va putea produce energia electrică în intervalul cel mai bun .A doua etapă a proiectului mai presupune 17 milioane de euro. Această sumă va fi asigurată în proporţie de 50% de Comisia Europeană şi 50% de administraţia locală prin contractarea unui credit. „În iarna lui 2013/2014, estimăm că oraşul va beneficia de grupul nou de centrală şi de reţelele termice, reabilitate în cea mai mare parte", a spus primarul Ilie Bolojan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite