Cum se prepară cea mai simplă dulceaţă de caise. Ingredientele secrete care-i dau savoare şi aromă
0Fructele de sezon sunt delicioase şi pot fi adăugate în aproape orice desert, iar caisele sunt printre cele mai potrivite pentru gem, dulceaţă sau compot. Sunt aromate, dulci-acrişoare, numai bune de pus în borcane pentru zile de iarnă.
Caisele coapte şi parfumate sunt transformate cu ajutorul metodei tradiţionale de fierbere la foc mic, într-o dulceaţă care păstreaza aroma şi culoarea originală a fructului. Gustul este desăvârşit şi ne duce cu gândul la livezile pline cu fructe colorate, .
Ingrediente
2 kg caise
1,5-2 kg zahăr, după preferinţă
1 lămâie
2 linguriţe esenţă de migdale
Preparare
"Se spală caisele bine, se scurg, după care se rup în două şi se scot sâmburii. Caisele curăţate se pun într-o cratiţă mai mare emailată fără urme de grăsime, după care se adaugă zahărul şi zeama de lămâie. Se amesteci bine şi se lasă să stea circa 2-3 ore, după care se pune cratiţa pe foc .
Când compoziţia dă în foc, se micşoreată flacăra, şi se lasă să fiarbă până când dulceaţa se leagă, amestecând din când. Pentru a vedea când este legată, se pune o picătură de dulceaţă pe o farfurioară şi dacă stă ca o bobiţă este gata. Spre sfârşitul fierberii se adaugă esenţa de migdale şi coaja de lămâie.
Dulceaţa se pune în borcane sterilizate, după care sep pun capacele , strângându-le bine, şi se întorc cu susul în jos pentru a se duce eventualele bule de aer. Se acoperă cu un prosop curat, se lasă să se răcească, după care se depozitează în cămară", ne-a explicat tanti Maria Popa.