Cum să ne alegem apartamentul potrivit: ponturile experţilor imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre alegerea apartamentului perfect, trebuie să fim atenţi la toate detaliile. Un criteriu important este cel financiar: cei care au bani sunt tentati sa dea oricât pentru locuinţa care le place, fără să mai acorde atenţie imperfectiunilor, care mai târziu pot degenera în probleme serioase.

Potrivit specialiştilor, un rol important în alegerea apartamentului perfect ţine de zonă. “O zonă favorabilă este acolo unde există în apropiere mijloace de transport în comun, şcoală, grădiniţă, piaţă. Un alt aspect important de care trebuie să ţinem cont este construcţia clădirii, etajul, orientarea cardinală, lumina stradală, vecinii - dacă sunt civilizaţi, dacă există locuri de parcare, dacă strada este asfaltată. Un alt factor important este şi bugetul”, explică Remus Cotrău, managerul unei agenţii imobiliare.

Când vine vorba despre apartamentele vechi, acestea au avantajul că sunt poziţionate într-o zonă populată, iar apartamentele noi nu au întocmai posibilitatea să fie construite în aceste zone. Totodată, anumite blocuri, din punct de vedere al construcţiei, au o structură de rezistenţă incomparabilă cu cele noi. Un alt avantaj este şi preţul mai redus.

„Dacă e să vorbim despre dezavantajele blocurilor vechi, trebuie să ştim că acestea pot fi afectate de avarii survenite în timp. Structura de rezistenţă a blocurilor vechi poate să scadă cu timpul, iar izolaţia redusă poate diminua cu mult temperatura din încăpere. Mai luăm în calcul afectarea instalaţiilor sanitare atât pe partea de încălzire, cât riscul ţevilor vechi de a se fisura în orice moment, nesiguranţa apei potabile, gurile de aerisire urât mirositoare, instalaţii electrice periculoase şi căderea de tensiune”, a mai explicat Remus Cotrău.

Blocurile noi sunt tot mai căutate pe piaţa imobiliară. Ele au controlul costurilor de întreţinere, gradul de uzură redus, posibilitatea de compartimentare a camerelor sau suprafeţe eficient compartimentate, izolaţia clădirii, ferestre PVC, istalaţii electrice şi sanitare noi, posibilitatea de alegere a finisajelor. Au un grad ridicat de siguranţă unde există detectoare de fum şi gaz, sprinklere de apă în caz de incediu.

Remus

Remus Cotrău

Dezavantajele blocurilor noi constă în faptul că sunt în mare parte aşezate la periferia oraşului, greu accesibile mijloacelor de transport, instituţii, etc. Cumpărătorii trebuie să fie atenţi la structura de rezistenă a acestor apartamente. După cum bine ştim, pot fi construite fără a se respecta calitatea finisajelor atât interioare, cât şi exterioare, prin folosirea de materiale de construcţii slabe calitativ. Este bine să nu ne grăbim în alegerea unui apartament într-un bloc construit recent. Gradul de ocupare ridicat nu semnifică şi calitatea constructiei”, susţine expertul imobiliar.

Cei care doresc să îşi cumpere un apartament trebuie să se prezinte la faţa locului să vadă apartamentul. Orice dezvoltator imobiliar trebuie să le pună la dispoziţie documentaţia propiectului rezidenţial. În urma consultări proiectului pot deduce certificarea materialelor folosite a siguranţei construcţiei, un istoric al terenului pe care s-a construit imobilul.

“În perioada următoare ne aşteptăm la o  creştere faţă de anul 2015. Din punct de vedere economic, Oradea se află pe un drum bun datorită proiectelor aflate în dezvoltare şi al planului de dezvoltare economică al Primărie, cea ce ne face să credem că în perioada următoare preţurile vor fi într-o uşoară creştere”, a explicat Remus Cotrău.

Va mai recomandam:

Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele acordate în semestrul II 2015 se ridică la peste 10,1 miliarde de euro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite