FOTO/VIDEO Cum a ajuns un austriac să fabrice bere artizanală la Oradea: „În magazin, berea e doar cu numele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După peste două decenii petrecute ca director de dezvoltare într-o corporaţie iar apoi ca administrator şi în propria firmă, austriacul Marc Zweig a hotărât că s-a plictisit. Şi s-a apucat de fabricarea berii artizanale tocmai la Oradea.

Aşa a apărut în oraş primul atelier de bere într-o clădire din centrul municipiului. Are propria cramă la subsol şi o terasă în curte, iar clienţii pot urmări de pe coridor întregul proces de producţie, savurând o bere adevărată de la dozatorul legat direct la cazanul din camera de frig. Mai proaspăt nici că se poate.

O mică schimbare

La fel ca mulţi alţi bărbaţi, Marc a visat din totdeauna să aibă propria berărie. „Din studenţie am vrut să-mi fac o fabrică, dar atunci nu am avut suficienţi bani, că e destul de scump. Tot ce vedeţi aici, am luat fără credit, din propriile economii”, zice Marc.

Până să se apuce de fabricat bere, austriacul a lucrat într-un cu totul alt domeniu: salubrizarea. Firma sa e una dintre cele mai mari din România şi deţine 2,6% din piaţa de profil. „Dar vreau să mă retrag puţin. M-am plictisit. După 25 ani, poate a venit timpul pentru o schimbare”, spune el.

Economist de profesie, Marc a prospectat întâi piaţa şi l-a uimit faptul că, în România, nu mai există tradiţia producţiei de bere. „În anii 70-80 au fost peste 120 fabrici de bere în România. Toate au murit”, spune el.

În probe

image

Nici numărul producătorilor de bere artizanală din ţară nu este mare. „Cunosc în total 14 producători, în Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Cluj. Noi suntem, de fapt, la grădiniţă", zice. Asta în timp ce în Germania sunt deja peste 10.000, în Austria sunt peste 1000, în Cehia, Slovacia, sunt mii de producători.

Marc a ales Oradea pentru că e aproape de Viena şi are aeroport internaţional dar şi pentru că îi place că oraşul „trăieşte”. „Viaţa e foarte interesantă aici. Comunitatea are tot ce îi trebuie, cumpărături, distracţie, civilizaţie, infrastructură. Vrem să creştem, să reînviem berea tradiţională în Oradea”, zice Marc.

Atelierul şi crama au obţinut toate autorizaţiile încă din vară, însă producţia a pornit-o deocamdată doar de probă. „Dacă o dăm în bară acum, ne distrugem reputaţia înainte chiar să începem”, explică el motivul. A testat toate instalaţiile, conductele care şerpuie peste 2 kilometri printre încăperi, sistemele de răcire, pentru ca, în caz de avarie, să poată repara.

Precizie germană

image

Berăria oferă deocamdată doar 4 sortimente: Weizen Varadinum, Vienna Lager Şapte Regi, Pale Ale Nincasa, Blonda Aurul Românilor.

Deşi în procesul de fabricaţie, totul e natural iar ingrediente sunt aceleaşi - hamei, drojdie, orz şi apă - gusturile celor patru sortimente de bere diferă. În timp ce Blonda Aurul Românilor are gust tradiţional, de bere blondă, Weizen Varadinum are un iz de banană, Vienna Lager Şapte Regi are gust de grapefruit, iar Pale Ale Nincasa are parfum de cafea. „Noi ne jucăm cu temperatura şi cu cantităţile. Nu adăugăm nimic altceva”, explică berarul Markus Steinkamp, responsabil cu „alchimia” din atelierul de producţie. 

Markus e un berar „high educated”, după cum îl laudă şeful său. Absolvent de facultate şi de profesie tehnician în alimentaţie publică, tânărul e atât de îndrăgostit de bere, încât a decis să se specializeze în meseria de berar, lucrând până acum în manufacturi din Germania, India şi ultima oară în Viena, de unde l-a şi ademenit austriacul ca să-l aducă la Oradea.

A meritat, însă, efortul, căci tânărul e exemplu de seriozitate şi punctualitate germană, mai ales când e vorba de procesul de producţie. „Trebuie să fii foarte atent. O greşeală, cât de mică, schimbă gustul”, spune berarul. „Am ales aceste beri pentru început, dar putem realiza zeci de reţete, avem chiar şi pentru bere cu gust de dovleac”, spune el

Speriaţi de succes

image

Fabricarea unei şarje de bere nu e o treabă uşoară. Începe cu spălarea instalaţiei şi se încheie după 7 ore cu turnarea în vase. Urmează apoi procesul de fermentare, de circa două săptămâni, şi cel de maturare, pe tot atâta.

"Berea n-o faci peste noapte", spune Markus. Deşi durează, merită! Căci, zice tot el, o bere curată este ca o mâncare sănătoasă. „Nu e ca berea industrială, care are trecut pe ambalaj cu un termen de garanţie de 1 an. Asta e imposibil. Berea noastră stă în sticlă maxim 3 săptămâni. Dar e bere adevărată, cu gust adevărat”, zice Markus.

Iar orădenilor le place. Dovada? În urmă cu două săptămâni, au îmbuteliat din produse, ca să vândă la sticlă, iar vânzarea a mers atât de bine încât au fost obligaţi să se oprească pentru că riscau să rămână fără băutură la deschiderea oficială a berăriei, stabilită pentru 2 noiembrie. Iar evenimentul e unul special, căci toţi participanţii vor depune contravaloarea băuturilor în urne care apoi vor fi predate Primăriei, pentru cumpărarea unor aparate de joc pentru copii, necesare creşelor din oraş.

image

După deschidere, proprietarul, Marc Zweig, vrea să ia, din nou o mică pauză, de astă dată ca să se poată bucura de mica sa fabrică orădeană. Nu mult, căci deja are în plan amenajarea altora în Baia Mare, Satu Mare, Arad, Bucureşti. „Voi cumpăraţi bere de la 2 giganţi Heineken şi Tuborg, care au împărţit piaţa. Dar cine a încercat berea artizanală, îşi dă seama că cea din comerţ e bere doar cu numele”, spune el, convins că-i va reînvăţa pe români gustul adevăratei beri. Pentru început în crama dintr-o pivniţă orădeană.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite