Alexandru Kiss, baronul de Bihor care din depanator TV a ajuns unul dintre cei mai influenţi oameni politici ai judeţului

Alexandru Kiss, baronul de Bihor care din depanator TV a ajuns unul dintre cei mai influenţi oameni politici ai judeţului

Alexandru Kiss

Bihorul nu se poate “lăuda” cu baroni locali precum cei din sudul ţării, dar nu duce lipsă de oameni influenţi, mai ales în sfera politică. Unul dintre ei este Alexandru Kiss, fost depanator TV, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi preşedintele UDMR Bihor.

Politica a reuşit să-l transforme pe Alexandru Kiss într-un om influent al judeţului. De la un simplu depanator TV a ajuns să conducă Bihorul, să fie liderul UDMR-ului şi să ţină frâiele unor afaceri de milioane de euro. El a ştiut mereu pe cine trebuie sa „ungă şi pe cine să plătească pentru afacerile sale.

De la depanator TV la preşedinte de CJ

Politica a reuşit, până acum, să-i asigure spatele, complicităţile pe care le-a dezvoltat l-au menţinut în sferele puterii, iar Kiss a devenit atât de mare încât a ajuns o ameninţare chiar şi pentru „protectorii săi. Unii dintre aceştia au ajuns să regrete că au avut încredere în el. Se ştie că atunci când vine vorba de împărţit funcţiile UDMR-iştilor, nicio decizie nu se ia fără acordul lui Kiss.

În urmă cu aproape 10 ani, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, pe atunci chiar preeşedinte CJ, a lansat ideea construirii a câtorva mii de apartamente sociale în Oradea care să rezolve problema locativă din oraş.Mii de persoane din oraş s-au înscris pe liste în speranţa că-şi vor putea cumpăra un apartament cu 3 camere la cel mult 18.000 de euro, aşa cum prevedea proiectul social expus de Kiss.

A fost un proiect bine gândit care s-a transformat într-o afacere, o afacere chiar profitabilă. Firma care urma să construiască acele aopartame trebuia să îndeplinească anumkite condiţii, condiţii create special pentru o firmă din Oradea. Este vorbva de Selina, condusă de omul de afaceri Beniamin Rus.

Apartamente sociale, transformate în apartamente de lux

Au fost scoase la licitaţie douiă amplasamente din Oradea, pe locul acestora urmând să se ridice sute de apartamente.

Au trecut ani buni de când a avut loc licitaţia, iar săptămâna trecută procurorii DNA au emis un comunicat de presă în care explicau cum au decurs lucrurile. Potrrivit anchetatorilor , firma Selina aajuns să câştige licitaţia după ce a decartat 600.000 de euro către Kiss, astfel că a avut asigurată câştigarea licitaţiei.

“Banii reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietat şi administrator al grupului de societăţi Selina, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru Iosif Francisc (preşedintele Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea", se arată în comunicatul DNA. S-ar fi creat un circuit de spălare a banilor pentru care au fost folosite mai multe firme. Pe terenul cumpărat de firma Selina a fost ridicat cel mai luxos cartier de apartamente din Oradea, iar preţul acestora nu a fost nici pe departe cel mult 18.000 de euro. În timpul boomului economic, metru pătrat se vindea cu 1200 de euro.

Luare de mită şi spălare de bani

Procurorii DNA îl acuză pe liderul UDMR Bihor de luare de mită şi spălare de bani după ce ar fi primit banii de la Benii Rus, iar prejudicial adus statului este de aproape 9 milioane de euro.

Alături de alte cinci persoane, Kiss mai este acuzat că între 2003-2004 ar fi spălat bani prin mai multe firme din România, Ungaria şi Anglia care vindeau utilaje şi apoi le cumpărau înapoi la preţuri triple.

400.000 de euro ar fi primit Alexandru Kiss, potrivit procurorilor DNA, în urma unor intervenţii la diferiţi angajaţi ai Primăriei din Oradea, pentru a facilita mai multe contracte unor oameni de afaceri.

Declaraţia de avere a liderului UDMR Bihor arată că deţine 300 de mii de metri pătraţi de teren în Bihor.27 de hectare sunt cumpărate în localitatea Paleu, situată la doar câiva kilometri de Oradea.

 Când vine vorba despre imobile, Alexandru Kiss se poate lăuda cu trei locuinţe. Pe 600 de metri pătraţi  se întinde vila din Oradea.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: