Un milion de euro mită fără nicio zi de puşcărie? Chichiţele legislative invocate de Fenechiu pentru a ieşi din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul baron liberal a început lupta în justiţie pentru a scăpa cât mai rapid de puşcărie. Relu Fenechiu execută în prezent o pedeapsă de cinci ani, la care a fost condamnat în 2014 în dosarul „Transformatorul“.

Anul acesta, Fenechiu a recunoscut o mită de aproape 1 milion de euro, fiind de acord să primească o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni cu executare, confirmată deja de instanţă. Chiar dacă a primit o nouă condamnare, Fenechiu speră să fie liber după ce execută cei cinci ani de puşcărie primiţi în dosarul „Transformatorul”. Fostul ministru din cabinetul lui Victor Ponta a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere prin care solicită judecătorilor să îi contopească cele două condamnări emise pe numele lui.

Ambele condamnari au fost acordate prin aplicarea vechiului Cod Penal, ceea ce înseamnă că şi contopirea pedepselor urmează a fi făcută sub imperiul aceleiaşi legislaţii. Procedura de contopire pe vechiul Cod Penal prevedea ca pedeapsa finală să fie reprezentată de condamnarea cea mai grea, existând posibilitatea, nu şi obligativitatea, ca judecătorul care realizează contopirea să acorde un spor de pedeapsă. Astfel, în urma cererii de contopire depusă de Fenechiu la Tribunalul Bucureşti fostul lider liberal speră să rămână cu pedeapsa finală de 5 ani, ceea ce înseamnă că, atunci când o va ispăşi pe aceasta, va scăpa efectiv şi de cei 3 ani şi 10 luni de închisoare. Prin speţe similare au mai trecut şi alţi politicieni, ei primind însă sporuri de pedeapsă infime. George Becali şi Adrian Năstase au avut şi ei pedepse contopite din mai multe dosare, în cazul amândurora adăugând-se un spor de doar 6 luni de închisoare. 

Ce dosare mai are Fenechiu

La o primă analiză a cererii lui Fenechiu, judecătorii au amânat luarea unei decizii pentru a putea primi cele două sentinţe de condamnare ale fostului ministru, acordând termen în luna ianuarie. Potrivit acordului de recunoaştere confirmat deja de instanţă, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat ar fi pretins de la societatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de Antibiotice SA (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea respectiv buna derulare a celor două contracte.

„Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cãrora avea influenţă la acel moment. Pentru acest «ajutor», inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro)“, se arată în comunicatul DNA. Ulterior acestei recunoaşteri, Fenechiu a fost pus sub acuzare într-un alt dosar, fiind acuzat că ar fi primit mită de 4,3 milioane de euro pentru a ajuta o firmă să deruleze un contract cu Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi: 

Fenechiu a „bătut palma“ cu magistraţii pentru 3 ani şi 10 luni de închisoare şi confiscarea şpăgii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite