Tot mai mulţi tineri cu probleme de vârstnici. Ce spun specialiştii despre durerile de spate care s-au accentuat în pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SpineUniverse
FOTO: SpineUniverse

Carantina impusă la nivel mondial în pandemie a schimbat statisticile în privinţa celor care suferă de diverse afecţiuni în zona spatelui, din cauza poziţiei în care lucrează de acasă, din pat sau de la birou.

Zeci de mii de români muncesc din confortul casei de la începutul pandemiei, însă acest confort poate fi extrem de dăunător sănătăţii. Dorinţa mare de relaxare îi face pe mulţi să rămână cu laptopul chiar în pat timp de opt sau mai multe ore, lucrând în poziţii care par a fi confortabile, dar care duc la diferite afecţiuni musculo-scheletale, mai ales la nivelul coloanei vertebrale.

Schimbările de comportament au fost asociate cu tulburări cardiovasculare, metabolice, de sănătate mintală, dar şi cu instalarea unor afecţiuni musculo-scheletale. Astfel, inactivitatea fizică crescută şi timpul îndelungat de sedentarism bazat pe o postură incorectă în poziţia aşezat pe scaun în faţa unui monitor sunt asociate cu creşterea incidenţei şi apariţia sau agravarea simptomelor patologiilor de coloană vertebrală. 

„Rezultatele unor studii au arătat că 41,2% dintre lucrătorii la domiciliu au raportat dureri la nivel lombar, în timp ce 23,5% au raportat dureri la nivel cervical. Aproximativ jumătate dintre respondenţi au spus că durerile cervicale (50%) s-au agravat de când au început să lucreze de acasă. Lucratul de la birou, respectiv din aşezat pe scaun o perioadă îndelungată (mai mult de 4 ore) poate duce în majoritatea cazurilor la slăbirea musculaturii spatelui, a zonei cervicale, la scurtarea anumitor grupe musculare si tendoane”, a declarat Bianca Onofrei, kinetoterapeut.

Bianca Onofrei

Bianca Onofrei / FOTO: Andrei Luca

Din aceeaşi  poziţie de lucru, mobilitatea articulaţiei şoldului poate fi redusă, fapt ce duce la mişcări nefireşti la nivelul coloanei vertebrale lombare, care în timp duce la uzarea prematură a discurilor intervetebrale. „Dacă se menţine o postură curbată a spatelui, asociată cu umeri căzuţi şi anteriorizati, adică postura menţinută în timpul folosirii tastaturii), atunci pot apărea presiuni la nivel pulmonar, scăzând activitatea capacităţii respiratorii. Ergonomia spaţiului de lucru poate duce treptat la aparaţia unor dezechilibre musculo-articulare care produc dureri în activităţile de zi cu zi”, a mai spus Bianca Onofrei. 

Tinerii au luat locul bătrânilor

Dacă în trecut bătrânii dominau aceste statistici, în ultimul an lucrurile s-au inversat, iar tinerii sunt foarte afectaţi de modul de lucru de la birou sau din pat. Specialiştii spun că există o creştere de 84% a durerilor din zona lombară şi acest lucru se resimte şi în cabinete. Din ce în ce mai multe persoane se adresează kinetoterapeuţilor, iar în urma primului val de COVID-19, numărul a crescut foarte mult în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-39 de ani. 

Poziţie birou

Poziţia ideală pentru munca de la birou / FOTO: ssep.com

Kinetoterapeutul ieşean recomandă celor care stau foarte mult timp la birou adoptarea unei poziţii corecte pe scaun, care constă în reglarea scaunului astfel încât să existe sprijin la nivelul întregii tălpi, unghiul la nivelul genunchiului şi şoldului să fie de 90 de grade, adăugarea unei perne de şezut pentru absorbirea greutăţii, iar spătarul scaunului să formeze un unghi de 90 - 100 de grade. De asemenea, biroul trebuie să aibă o înălţime care să ofere o poziţie naturală a umerilor, iar la fiecare oră se recomandă o pauză de 10 minute în care se pot face diferite exerciţii de stretching.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Crimă şocantă în Germania. Un bărbat şi-a înjunghiat soţia şi a aruncat-o pe autostradă, pentru a fi lovită de maşini

Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cu cât se majorează punctul de pensie şi cât va fi pensia minimă. Ce se întâmplă cu pensiile private şi cele speciale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite