Staţie de tratare mecano-biologică a gunoiului la Iaşi: va transforma deşeurile reziduale în combustibil

Staţie de tratare mecano-biologică a gunoiului la Iaşi: va transforma deşeurile reziduale în combustibil

FOTO viata-libera.ro

O instalaţie complexă de tratare mecano-biologică a deşeurilor reziduale va funcţiona în comuna Ţuţora, Iaşi, urmând ca anual să fie prelucrate aproximativ 140.000 de tone. În urma prelucrării acestora se vor obţine deşeuri ce vor fi folosite ca material în depozit şi deşeuri uscate cu potenţial energetic ce vor putea fi utilizate drept combustibil alternativ pentru instalaţiile de producere a cimentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Săptămâna aceasta a fost semnat contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi, între Consiliul Judeţean Iaşi şi asocierea SORAIN CECCHINI TECHNO ESPANA SLU-SC IASICON SA- SC EDIL INDUSTRY SRL.

Conform acestuia, în următorii cinci ani prestatorul se va ocupa de tratarea mecano-biologică a deşeurilor reziduale, de compostarea deşeurilor verzi, precum şi de operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău şi de sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău. Contractul a fost estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.

Deşeurile vor fi transferate prin staţia de la Ruginoasa, care are o capacitate de 44.000 de tone pe an, cea de la Bălţaţi, de 17.000 de tone pe an,  şi cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 de tone pe an. Deşeurile vor fi scortate la Ruginoasa şi Ţuţora, care au o capacitate de aproximativ 10.000 de tone annual, respective 51.000 de tone anual.

„Proiectul SMID contribuie la creşterea standardului de viaţă a populaţiei întregului judeţ. Totodată, trebuie luat în calcul şi efectul pozitiv asupra factorilor de mediu prin reducerea emisiilor în apă, în aer şi în sol”, a precizat Maricel Popa, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Proiectul numit „Sistem de Management Integral al Deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2017.

Citiţi şi:

Un pacient intrat în sevraj din cauza alcoolului s-a aruncat de la fereastra Spitalului de Psihiatrie Socola

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: