Puternic articol-manifest publicat în „Le Figaro“ de profesorul român Alexandru Călinescu: „Bolnavul Europei nu este Polonia sau Ungaria, ci România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Alexandru Călinescu FOTO Facebook/ Calinescu Alexandru
Profesorul Alexandru Călinescu FOTO Facebook/ Calinescu Alexandru

Reputatul profesor ieşean Alexandru Călinescu a publicat un articol de opinie în cotidianul francez „Le Figaro“, în care pune în context european situaţia României după incidentele grave înregistrate la protestul diasporei din 10 august.

Articolul semnat de profesorul şi publicistul ieşean Alexandru Călinescu, fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, cunoscut şi pentru dizidenţa sa în timpul regimului comunist, este intitulat „L'homme malade de l'Europe, ce n'est pas la Pologne ou la Hongrie, mais la Roumanie“. Textul de opinie a apărut în ediţia din 17 august a influentului cotidian francez "Le Figaro" şi poate fi lecturat online doar în ediţia premium a site-ului.

„Nicăieri în Uniunea Europeană, nici în Polonia şi nici în Ungaria, atacurile împotriva justiţiei nu sunt atât de violente, abuzurile asupra libertăţilor nu sunt atât de numeroase şi de grave, iar politicienii aflaţi la putere atât de corupţi ca în România“, scrie Alexandru Călinescu în „Le Figaro“.

Profesorul ieşean spune că ceea ce-au trăit românii în seara zilei de 10 august a fost un coşmar. „Erau 110.000 de manifestanţi la Bucureşti. Ceea ce s-a văzut pe ecranele televizoarelor seamănă cu atrocităţile comise de mineri în urmă cu 28 de ani, în iunie 1990, când «gulerele negre» - instigate de preşedintele de atunci, Iliescu, şi acoliţii săi - veniseră la Bucureşti să brutalizeze şi să disperseze manifestanţii adunaţi la Universitate şi să distrugă sediile partidelor de Opoziţie“, mai scrie Călinescu.

Profesor emerit de literatură franceză la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, Alexandru Călinescu mai vorbeşte în articolul semnat în "Le Figaro" că exodul românilor a devenit endemic şi că protestul din 10 august, anunţat cu câteva luni înainte, n-a fost unul obişnuit, ci a avut o puternică încărcătură simbolică, fiind vorba despre întâlnirea diasporei.

"Cum se explică decizia autorităţilor de a ordona în această zi o represiune de o violenţă extremă? Partidul de guvernământ (Partidul Social Democrat, social-democrat doar cu numele) avea o revanşă de luat: Diaspora a jucat un rol decisiv în alegerile prezidenţiale din 2014, care au consacrat victoria lui Klaus Iohannis în detrimentul candidatului «social-democrat». Răzbunarea a fost, cu siguranţă, un factor. Dar ceea ce a şocat mai mult în acţiunile de represiune din timpul protestului a fost recrudescenţa practicilor vechii Securităţi, din regimul comunist al lui Ceauşescu: insulte, ameninţări, arestări abuzive, maltratări", mai scrie Călinescu.

"Cu Dragnea la conducere revine fantoma lui Ceauşescu. De o ambiţie bolnavă, acesta vrea să pună mâna pe ţară, înconjurat de o nomenclatură obedientă dispusă să-şi obţină privilegiile prin orice mijloace“, mai arată publicistul ieşean.

În finalul articolului, profesorul Călinescu face apel la solidaritatea Europei: "Confruntaţi cu o putere abuzivă şi coruptă, românii aşteaptă gesturi de solidaritate din partea guvernelor statelor din Uniunea Europeană“.  

Le figaro
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite