Primăria Iaşi, dată în judecată pentru indolenţă. Şefii instituţiei au răspuns "incoerent, fără logică şi agramat" la o solicitare banală de informaţii

Primăria Iaşi, dată în judecată pentru indolenţă. Şefii instituţiei au răspuns

Cei trei şefi ai Primăriei Iaşi care şi-au pus semnătura pe răspuns: viceprimarul Mihai Chirica, directorul general al Primăriei Iaşi - Dumitru Tomorug şi şeful Centrului de Informare pentru Cetăţeni - Vasile Tiron

Primăria Iaşi a fost dată în judecată de către Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) pentru modul neruşinat în care au răspuns la o solicitare făcută în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducerea CeRe a solicitat Primăriei Iaşi, în data de 8 iulie, informaţii publice cu privire la documentele care au stat la baza marcărilor silvice a 500 de arbori în Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou, respectiv nota de comandă a primăriei către Ocolul Silvic Iaşi, precum şi costul marcării arborilor.

„După mai mult de 30 de zile şi solicitând între timp şi o prelungire a termenului de răspuns motivând complexitatea colectării informaţiilor solicitate, Primăria Iaşi a trimis un răspuns incoerent şi care nu furnizează nicio informaţie concretă. Răspunsul venit din partea Primăriei Iasi (n.r. - poate fi citit în detaliu accesând linkul anterior), şi semnat de viceprimarul Mihai Chirica, este unul care nu numai că nu răspunde solicitărilor noastre, însă este de-a dreptul incoerent, fără logică, agramat şi fără vreo legătură cu informaţiile solicitate de noi. Ulterior primirii acestui răspuns, CeRe a depus în cadrul Primăriei Iaşi o reclamaţie administrativă care la rândul ei a rămas fără răspuns. Astfel că ne-am văzut obligaţi să sesizăm Tribunalul Municipiului Iaşi în vederea soluţionării acestui caz”, se arată în comunicatul Centrului de Resurse pentru participare publică.

Totodată, CeRe consideră că „dincolo de nerespectarea legii, Primăria Iaşi propagă un comportament jignitor către societatea civilă şi nepotrivit pentru o instituţie publică ce lucrează în folosul comunităţii”.

Răspunsul primit din partea Primăriei Iaşi a ajuns pe data de 5 septembrie 2014, adică după două luni de la depunerea cererii. Legea 544/2001 specifică clar la articolul 7 că "Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării".

La începutul lunii mai 2014, muncitorii Direcţiei Silvice Iaşi au marcat pentru tăiere, la comanda Primăriei Iaşi, peste 500 de arbori din Parcurile Copou şi Expoziţiei, principalele zone verzi de promenadă din Iaşi. În Parcul Copou se găseşte celebrului Tei al lui Eminescu.

Şefii Primăriei Iaşi n-au recunoscut nici până acum c-au dat ordin pentru marcarea arborilor. În schimb, primarul Gheorghe Nichita i-a gratulat pe cei care au contestat decizia municipalităţii cu adjective precum  „isterici, cretini şi bolnavi mintal”.

Minciuna primarului a fost demontată chiar de un document oficial venit din partea Ministerului Mediului, care a confirmat că şefii primăriei au dat ordin să fie tăiaţi copacii.

Mai mult, o expertiză independentă făcută de specialişti în cele două parcuri mai sus menţionate a reliefat că 80% dintre arborii marcaţi sunt perfect sănătoşi şi că tăierea lor nu poate fi justificată.

Mai puteţi citi:

„Legenda primarului TaiTeiTaiTot“, pamflet semnat de Florin Constantin, fondator al Divertis, cu trimitere la Gheorghe Nichita, edilul PSD-ist de Iaşi

Tabloul masacrului ecologic de la Iaşi. Un plan găunos, înţesat cu minciuni, 500 de tei ucişi fără remuşcări şi tunul imobiliar

Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

O furtună violentă a rupt trei arbori la Iaşi. Şefii primăriei s-au grăbit să anunţe "dezastrul", pentru a abate atenţia de la masacrul ecologic pregătit în Copou

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările