Ofertă de criză pe piaţa imobiliară din Iaşi: proprietar cu chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii imobiliari se străduiesc să revitalizeze piaţa imobiliară aflată în colaps printr-o nouă strategie: rate direct la dezvoltator. Sistemul practicat în oraşele Moldovei este flexibil, exclude băncile şi presupune rate şi dobânzi fi xe.

Iaşi: Proprietar cu chirie la apartament de lux

Sistemul „rent-to-buy" sau „stai cu chirie în propriul apartament" se adresează moldovenilor ce nu vor să achite chirie pentru o locuinţă care aparţine altui proprietar, dar care nu îşi doresc contractarea unui credit la bancă.

În Iaşi, sunt patru cartiere rezidenţiale cu această ofertă, în Nicolina, Bucium, Breazu şi Galata. Dezvoltatorii complexelor rezidenţiale au speculat lipsa de lichidităţi de pe piaţa imobiliară şi au reuşit să vândă pe o piaţă în continuă scădere, numărul apartamentelor care mai sunt disponibile fiind destul de limitat.

Iaşi: Apartamente ieftine de închiriat

Stranierii, principalii clienţi

Agenţii imobiliari spun că vânzările chiar au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi că ieşenii sunt tot mai interesaţi de această ofertă.

„Merge foarte bine. Am vândut 70% din apartamentele pe care le avem în Nicolina. În Bucium mai avem două, iar în Breazu acum facem rezervările", a spus Mitică Târnoveanu, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Iaşi.

Clientela este formată în special din persoane care muncesc în străinătate ori au venituri pentru care nu pot face dovada la bancă. Majoritatea ieşenilor interesaţi aleg să-şi cumpere locuinţe, plătind rate timp de 10-15 ani. „Oferta va avea success în continuare. Pregătim acum încă două proiecte rezidenţiale", a mai spus Târnoveanu.

Anunţ la ziar: îngrijesc bătrâni, le vreau casa

Cum funcţionează sistemul „rent-to-buy"

Sistemul este foarte flexibil şi exclude din start băncile. Doar cu buletinul,  umpărătorul trebuie să achite mai întâi o rezervare a apartamentului dorit, în valoare de 1.500 de euro.

Antecontractul de vânzare-cumpărare va fi semnat la un notar, după care, în termen de 15 zile, cumpărătorul trebuie să achite un avans, din care se vor scădea cei 1.500 de euro.

În funcţie de valoarea avansului, care variază de la 10.000 la 15.000 de euro, dezvoltatorul stabileşte cuantumul ratelor şi durata contractului. De exemplu, la un avans de 10.000 de euro, ratele lunare la un apartament din Nicolina vor fi de 195 de euro pe o perioadă de 30 de ani. Ratele sunt fixe, iar dobânda este 7%.

Apartamentele pot fi achiziţionate şi prin  Programul „Prima Casă", cu un avans de minim 2.000 de euro şi o rată de 211 euro lunar, pe o perioadă de 30 de ani.

Iaşi: Cât costă cazarea studenţilor în oraş

100 de apartamente noi în Galata

În cartierele Bucium şi în localitatea Breazu, ratele sunt mult mai mici. La un apartament cu o cameră  care costă 27.000 de euro se plăteşte un avans de 6.000 de euro, iar ratele vor fi de 180 de euro lunar pentru un contract pe 30 de ani sau 455 de euro pentru perioada minimă de cinci ani.

Proiectele imobiliare care au adoptat această strategie sunt din zona Nicolina, din apropierea hipermarketului Selgros, cu 32 de apartamente cu câte două camere. Un alt cartier rezidenţial este în zona Breazu. 72 de apartamente sunt şi în cartierul Bucium, iar 100 de locuinţe vor fi construite şi pe dealul Galata, lucrările urmând a fi terminate anul acesta.

„Apartamentele sunt foarte bine dimensionate şi amenajate complet cu gresie, faianţă, parchet, var lavabil, tâmplărie P.V.C., uşă metalică la intrare, uşi de lemn  la interioare, obiecte sanitare şi electrice, internet şi telefonie, precum şi centrală termică individuală pentru fiecare apartament", a mai spus Târnoveanu.

Locuinţa este garanţie în contract, iar în cazul imposibilităţii de clientul are şase luni la dispoziţie să renunţe la apartament sau să modifice modul de creditare.

De asemenea, dacă în timpul derulării contractului cumpărătorul se hotărăşte să renunţe la rate şi să achiziţioneze locuinţa, nu plăteşte niciun comision.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite