Imperiul clanului Corduneanu se clatină: 32 de ani de închisoare şi 780.000 de euro confiscaţi în dosarul bandelor de hoţi destructurate cu ajutorul FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Iaşi a decis, vineri, să condamne la 14, respectiv 18 ani de închisoare membrii clanului Corduneanu care coordonau în mod direct bandele de hoţi din peste 30 de state europene. E prima sentinţă dură care loveşte în clanul Corduneanu.

Doi dintre membrii clanului Corduneanu au primit pedepse de 14, respectiv 18 ani de închisoare în dosarul privind reţeaua de hoţi din Europa a clanului interlop din Iaşi. Sentinţa a fost dată în baza vechiului Cod Penal, care prevedea pedepse foarte mari pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Printre cei condamnaţi se numără şi Petronel Corduneanu, unul dintre fraţii din clan, el fiind cel care a primit pedeapsa de 14 ani de închisoare.

Marian Tiugă, cumnatul fraţilor şi una dintre persoanele din eşaloanele superioare ale grupării, a fost obligat, pe lângă pedeapsa de 18 ani, şi la plata a 783.000 de euro, bani ce ar fi fost obţinuţi de hoţii pe care acesta i-ar fi coordonat în Europa. Tribunalul a identificat însă doar un imobil pe care Tiugă îl deţine în Galata, pe care l-a pus sub sechestru, şi a mai pus sub sechestru şi o sumă de 8.300 de euro, pe care acesta i-a obţinut în urma unei vânzări.

Contactată telefonic, avocata Irina Iacob, apărătoarea lui Petronel Corduneanu, nu a comentat decizia instanţei. De menţionat că decizia nu este definitivă şi va fi atacată cu apel de către avocaţi.

Dosar realizat cu sprijinul FBI

Dosarul a fost trimis în judecată în august 2013. În rechizitoriu se detaliază modul în care, din 2002 şi până în 2009, a acţionat gruparea de hoţi condusă de fraţii Corduneanu. În actul de acuzare apare şi o sumă colosală pe care interlopii ar fi obţinut-o cu ajutorul infractorilor mărunţi dar mulţi trimişi în mai toate ţările din Uniunea Europeană. “Limitându-ne strict la documentele din dosarul de urmărire penală rezultă că din România către finanţarea activităţii a ieşit suma de 70.284 de euro iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activităţi se observă că ea presupune fluctuaţia celor implicaţi pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de ţări”, se arată în rechizitoriu. 

Pentru probarea acuzaţiilor din prezentul dosar procurorii ieşeni au colaborat cu autorităţi judiciare din mai multe ţări europene, dar şi cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite ale Americii. Astfel, la dosarul sunt ataşate mai multe documente referitoare la tranzacţiile efectuate între membrii reţelei, din străinătate către România, care au fost  furnizate anchetatorilor ieşeni de FBI.

Cei mai importanţi membri ai clanului sunt judecaţi la Tribunalul Maramureş pentru fapte de crimă organizată. Cauza se află în judecare în primă instanţă.  Dosarul soluţionat vineri de Tribunalul Iaşi a fost disjuns din dosarul în care au fost trimişi în judecată cei mai importanţi membri ai clanului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite