Iaşiul nu are nici după doi ani de promisiuni o clinică în care să acorde tratament decent bolnavilor arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii arşi din regiunea Moldovei mai au de aşteptat până vor avea acces la un tratament decent, într-o clinică specializată.

După doi ani de promisiuni şi demersuri, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a obţinut abia în septembrie 2016 de la Ministerul Sănătăţii banii necesari finalizării lucrărilor la noua clădire destinată Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, care prevede şi un compartiment dedicat „Marelui Ars”.

După încă o lună de la primirea celor 15 milioane de lei, pe 21 octombrie, spitalul ieşean a obţinut avizul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice în vederea demarării procedurii de licitaţie.

Reprezentanţii unităţii medicale au anunţat că vor cere câştigătorului licitaţiei să lucreze în mai multe schimburi, inclusiv noaptea, astfel încât să termine lucrările până la finalul anului şi să nu piardă finanţarea de la minister.

Până la finalizarea proiectului – realizat în proporţie de peste 60% în intervalul 2012-2014 - bolnavii sunt îngrijiţi în condiţii improprii, într-un spaţiu îngrămădit între mai multe secţii ale spitalului ieşean. Actuala Clinică de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi funcţionează în condiţii provizorii din 2014, atunci când a fost mutată din Spitalul de Urgenţe „Sfântul Ioan” din Iaşi, în Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Măsura a fost o consecinţă a închiderii primului spital şi a comasării clinicilor acestuia cu Spitalul „Sfântul Spiridon”, în aprilie 2011, printr-o decizie a fostului ministru Cseke Atilla. Astfel, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă îşi desfăşoară activitatea în saloane şi săli de operaţie împrumutate de la clinicile de cardiologie, ORL şi BMF.

chirurgie plastica_zdi

Noul sediu al clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi este realizat în proporţie de 60% FOTO Ziarul de Iaşi

Înainte de mutare, clinica avea 35 de paturi: 15 alocate pacienţilor arşi şi 20 celor care necesitau intervenţii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. După mutare, clinica are cinci paturi pentru bolnavii arşi şi 13 pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii de chirurgie plastică. În iunie, şeful clinicii ieşene arăta într-un interviu acordat „Adevărul” că operează în condiţii de front. Din această cauză, până în vara aceasta, bolnavii cu arsuri de peste 20% suprafaţă corporală erau transferaţi în spitalele din Bucureşti.

„Nu aveam sală de urgenţe când ne-am mutat aici şi atunci au împins masa de operaţii de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi aşa operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. Ce pacient din lumea asta este bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, că şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, pentru că nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, a precizat atunci profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii.

Din septembrie 2016, însă, bolnavii arşi rămân la Iaşi, chiar dacă arsurile le afectează corpul mai mult de 20%. Medicii spun că sunt nevoiţi să menţină la Iaşi bolnavii din cauză că nu sunt locuri în spitalele din Capitală. Mai mult, în ultima lună, din aceeaşi cauză, clinica ieşeană a preluat bolnavi cu arsuri deosebit de grave din alte oraşe ale ţării. Ambii bolnavi, unul transferat de la Bistriţa, altul din Bucureşti, au decedat la Iaşi.

Citeşte şi:
 

Bolnavii care încă mor pe capete în spitale după Colectiv. „Un pacient cu arsuri de gradul II are şanse minime“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite