Iaşi: Hoţii de opere Dali, uitaţi de anchetatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul tablourilor şi al statuietelor furate din Spania zace de aproape trei ani pe masa procurorilor din Iaşi.

Dosarul „traficanţilor cu statuete Dali“ pare să fi fost uitat de procurori. După ce cazul celor trei ieşeni care ar fi furat mai multe opere de artă din Spania a ţinut zile în şir prima pagină a ziarelor, după trei ani dosarul încă nu a fost finalizat. Din 2007, Florin Ciornei (32 de ani), Florin Ofileanu (35 de ani) şi Cătălin Alexandru (34 de ani) nu au mai dat ochii cu procurorii.

Aceştia motivează că dosarul a bătut pasul pe loc din cauza documentelor care trebuiau să vină din  Spania. „Am făcut mai multe comisii rogatorii. Iniţial trebuia să vină un expert spaniol la Iaşi, ulterior a reuşit să vină partea vătămată şi a precizat care era valoarea bunurilor”, a declarat Iulia Diaconu, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi. Magistratul susţine că dosarul va fi finalizat în scurt timp.

„Urmează să prezentăm materialul de urmărire penală şi să întocmim actul de sesizare a instanţei”, a mai adăugat procurorul. Avocatul celor trei ieşeni susţine însă că anchetatorii amână soluţionarea dosarului.

Falsuri sau originale?
„Din punctul nostru de vedere nu există infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală şi pentru care au fost cercetaţi. Cel mult este vorba despre un furt”, a declarat Gabriela Grădinaru, avocata celor trei ieşeni. Florin Ciornei, Florin Ofileanu şi Cătălin Alexandru au fost ridicaţi în luna octombrie 2007 de anchetatori după ce ar fi încercat să vândă mai multe opere de artă.

Dintr-un film de prezentare făcut de cei trei, oamenii legii au aflat că aceştia doreau să comercializeze şapte statuete Salvador Dali şi cinci tablouri semnate de pictorii spanioli Felix Tabasco, Santos Hu, Lopez Beron si Juan Ismael.

Tinerii au hotărât să vândă bunurile cu 100.000 de euro, însă cumpărătorul s-a dovedit a fi un agent sub acoperire. Atunci procurorii au susţinut că operele de artă valorau peste 10 milioane de euro şi că erau şanse ca acestea să fie originale. În schimb, avocaţii spuneau că sunt doar nişte obiecte care se găsesc în zeci de exemplare pe internet. Cei trei au fost arestaţi în 2007, dar după o perioadă au fost puşi în libertate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite