Goana după stranieri. Vrem să-i facem antreprenori acasă, dar nu ştim câţi sunt plecaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei proiecte care îşi propun să facă din stranieri antreprenori pe meleagurile natale au fost lansate la foc automat în Iaşi. Cel mai recent este RestartHome, lansat astăzi în parteneriat cu Primăria Iaşi.


Dorinţa de a-i aduce pe românii din Diaspora acasă pentru a începe o afacere este, cel puţin la nivel declarativ, foarte mare. Atât Primăria Iaşi, cât şi Consiliul Judeţean au lansat proiecte şi departamente prin care asigură sprijin celor care au părăsit ţară din dorinţa unui trai mai bun. Astăzi, un al treilea proiect a fost lansat de Asociaţia O şansă pentru Fiecare în parteneriat cu Primăria Iaşi.

„Asociaţia asigură infrastructura umană şi tehnică, iar Primăria ne-a pus la dispoziţie spaţiul din Piaţa Unirii. Trei angajaţi vor lucra în acest birou, unde vom oferi consultanţă pentru a te repatria prin antreprenoriat. Cei care vor să-şi deschidă o afacere acasă vor afla, de la cum să-ţi înfiinţezi o firmă, ce taxe ai de plătit, care sunt sursele de finanţare, ce cofinanţare îţi trebuie în cazul proiectelor europene“, a declarat Mirabela Miron, preşedintele Asociaţiei O şansă pentru Fiecare, care a iniţiat RestartHome.

Potrivit acesteia, deja sunt solicitări de la ieşeni plecaţi care ar dori să se întoarcă acasă pentru a deschide firme în domeniul agricol sau cel al turismului. Cu toate acestea, nici reprezentanta asociaţiei şi nici oficialii Primăriei nu ştiu nici măcar estimativ care este numărul ieşenilor din Diaspora. „Deocamdată nu există o statistică, am înţeles că Primăria lucrează la asta, dar mai durează“, a spus Mirabela Miron. La rândul său, primarul Mihai Chirica, prezent marţi seară la conferinţa RePatriot din cadrul „Sărbătoarii Diasporei – Iaşul este acasă”, a menţionat că nici municipalitatea nu are o cifră exactă a celor cărora li se deschide uşa.

„Am primit un răspuns de la Mitropolia României din Austria prin care ni se transmitea că vor întreba în parohiile de acolo câţi sunt din Iaşi, am mai primit răspunsuri şi de pe alte continente. E important să-i identificăm, dar e şi mai important să le creăm speranţa că întoarcerea în ţară poate să fie un pas mai bun decât rămânerea acolo“, a declarat primarul în cadrul conferinţei. Chirica a ţinut să le transmită celor din Diaspora că dacă nu vor găsi disponibilitate şi sprijin în Primăria Iaşi le dă „voie să spargă uşa!“

Acelaşi „grup ţintă“ este vizat de un alt proiect anunţat recent, de data asta de Consiliul Judeţean Iaşi. Oficialii judeţeni au precizat că au obţinut un proiect cu finanţare europeană. Astfel, în Regiunea de Nord-Est va fi implementat proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului“, derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Proiectul are un buget de două milioane de euro şi se va derula în următorii trei ani.  

Prin acesta, 150 de persoane vor beneficia de servicii de consiliere, informare şi formare, fiind susţinute inclusiv elaborarea de planuri de afaceri. Alte 30 de persoane vor primi subvenţii de până la 40.000 de euro pentru crearea a 60 de noi locuri de muncă în regiune.

Consultantul fiscal Adrian Benţa a declarat miercuri, la un post de radio local, că nu există argumente economice pentru ca cei din Diaspora să revină acasă, în mediul de business de aici. „Dacă e să judecăm după argumente economice, nu prea sunt argumente de repatriere. Legislaţia este instabilă, autorităţile te consideră infractor din start, doar pentru că începi o activitate economică. Nu prea sunt argumente, cu excepţia «iubirii de moşie»“, a punctat consultantul fiscal legat de proiectele anunţate de autorităţile ieşene. 

image

Citeşte şi: 

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite