Drama a 11 copii orfani de tată. Ce-şi doresc micuţii de primul Crăciun pe care-l vor petrece fără un părinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Apopei. Foto - Adevărul
Familia Apopei. Foto - Adevărul

Crăciunul 2019 va fi, pentru cei 11 copii ai familiei Apopei, din judeţul Iaşi, prima sărbătoare fără tatăl lor. Grijile şi nevoile o împresoară din toate părţile pe Livia Apopei, mama copiilor, chiar dacă micuţii sunt bucuroşi cu o familie aşa mare. Când îi întrebi de Moş Crăciun, evită să răspundă.

Familia Apopei, din comuna Popeşti, judeţul Iaşi, este o familie simplă, modestă, dar numeroasă. Livia Apopei are grijă singură de cei 11 copii ai săi, asta după ce soţul i-a murit cu puţin timp în urmă. 

În casa din Popeşti locuiesc acum 10 suflete: mama Livia Apopei şi 8 dintre cei 11 copii ai săi, dar şi nepoata acesteia.  Este vorba despre copilul Dianei Apopei, o fată de doar 16 ani, care a născut de curând şi care trebuie să-şi crească singură copilul, din cauză că tatăl acestuia nu s-a implicat. Cei mai mari copii ai familiei sunt plecaţi de acasă - două fete sunt căsătorite, iar băiatul cel mare este plecat în Germania.

Cele 10 suflete îşi duc traiul într-o casă cu trei camere, unde împart tot ce au, unde mănâncă şi învaţă copiii. Acela este locul unde se adună nevoile şi dorinţele celor mici. 

Mama Livia spune că îi este greu, mai ales acum, de când i-a decedat soţul în urmă cu o lună şi două săptămâni din cauza unor probleme de sănătate. Deşi nu putea merge la muncă, bărbatul era o susţinere psihică pentru ea, dar şi un oarecare suport material, dat fiind că până la moartea bărbatului, familia mai primea un ajutor financiar de la Primăria din Popeşti. Femeia spune că a mai primit ajutoare de la părintele Dan Damaschin, însă îşi face griji pe termen lung pentru copiii ei. „E foarte greu acum, de când s-a dus...Trebuie să mă descurc singură. Alocaţia copiilor este singurul venit pe care îl avem. Soţul meu suferea şi de inimă, avea şi insuficienţă respiratorie”, spune Livia Apopei. 

Familia este numeroasă, iar problemele sunt multe, singurul venit fiind alocaţiile copiilor. Chiar dacă Livia îşi îngrijeşte copiii şi îi ţine curaţi, lipsurile cu care se confruntă zilnic sunt mai mult decât evidente. Aceştia îşi duc traiul într-o casă cu trei cămăruţe, fără apă curentă, lucru care îi îngreunează foarte mult munca mamei. Pe timp de iarnă, din cauza uşilor avariate, în căsuţă intră frigul, iar mama Livia trebuie să pună mereu lemne pe foc.

„Aş schimba uşile, pentru că sunt stricate. Avem sobă, dar intră frigul pe la uşile stricate”, se plânge Livia Apopei. 

„Îl aştept pe Moş Crăciun”

Crăciunul acesta îi prinde pe membrii familiei Apopei tot în casa din Popeşti. Maria Apopei, o fetiţă de 12 ani, ne-a mărturisit că îi place familia ei mare, doar că îi duce dorul tatălui. Nu are dorinţe de Crăciun, evită mereu subiectele legate de jucării şi dulciuri. „Îl aştept pe Moş Crăciun. Nu ştiu ce vreau...Mă joc cu fraţii mei, o ajut pe mama, merg la şcoală”, a spus Maria în discuţia cu reporterul „Adevărul”.

„Crăciunul trecut ne adunam toţi la masă, era greu, dar ne bucuram că ne aveam unii pe alţii. Din puţinul nostru, ne hrăneam cu toţii şi simţeam spiritul Crăciunului, dar acum...de când nu mai e soţul, o să fiu singură”, a mărturisit cu tristeţe Livia Apopei. 

Părintele Dan Damaschin, cel care se ocupă de acest caz, spune că cei care doresc să ajute această familie nu trebuie doar să facă ordine prin garderobă şi să ducă nişte haine, întrucât familia Apopei are nevoie de multe alte lucruri şi de sprijin pe termen lung.

„Această familie are nevoie de multe lucruri, dar nu de haine. Are nevoie de câteva investiţii în locuinţă, mă refer, în primul rând, la apă curentă. Nu ar strica un pom de Crăciun. Noi încercăm să ducem o vacă de care să se îngrijează mama copiilor. Au nevoie şi de sprijin financiar, mai ales că datoriile sunt multe acum, după decesul tatălui. Trebuie plătită factura la electricitate. Pentru copilaşii mici, doritorii pot duce câteva scutece. Lemne sunt acum, dar sigur va mai fi nevoie”, a declarat părintele Damaschin. 

Preotul Damaschin a înfiinţat, în urmă cu câţiva ani, o asociaţie dedicată copiilor care nu duc o viaţă prea bună - Asociaţia „Glasul Vieţii”. Pentru sprijinirea familiei Apopei este nevoie de câteva gesturi mici din partea oamenilor, iar pentru asta preotul Dan Damaschin a făcut un apel public. 

„Este un proiect de mare importanţă pentru copiii noştri sarmani din Moldova. Copii care nu-şi doresc de Crăciun jucării, drone sau alte gadgeturi, ci lucruri elementare: o pereche de ghete să meargă la scoală, lemne, o maşină de spălat şi sigur, în cazul de faţă, o casă”, spune preotul Dan Damaschin.

Copiii Apopei nu sunt singurii cărora Părintele Dan Damaschin vrea să le salveze copilăria. Sprijină anual mii de copii. Toţi cei care vor să ajute pot să doneze în următoarele conturi:

Asociaţia ,,Glasul Vieţii”

Cont: Banca Transilvania

RO64BTRLRONCRT00W8759401 (Lei)

RO49BTRLEURCRT00W8759401 (Euro)

RO17BTRLGBPCRT00W8759401 (Lire)

PayPal: pr.dandamaschin@yahoo.com

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite