Cum trebuie să vorbeşti despre sex cu copilul tău. Psiholog: „Nu înseamnă că discutăm viaţa sexuală a adultului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţiile dintre părinţi şi copii trebuie să fie sincere şi deschise FOTO: Arhivă
Discuţiile dintre părinţi şi copii trebuie să fie sincere şi deschise FOTO: Arhivă

Discuţiile despre sex cu propriul copil pot fi printre unele dintre cele mai stânjenitoare, însă specialiştii îndeamnă părinţii să facă educaţie sexuală cu cei mici. Există însă şi nişte reguli: discuţia trebuie făcută de ambii părinţi, nu doar de mamă aşa cum se obişnuieşte, iar copilul trebuie să aibă vârsta adecvată.

Psihologii recomandă ca aceste discuţii despre sex cu copiii să înceapă chiar înainte de vârsta pubertăţii pentru ca aceştia să nu le perceapă precum subiecte tabu, ci ca pe ceva absolut normal. Vârsta de 8-10 ar putea fi ideală. Atunci copiii au printre cele mai mari curiozităţi şi sunt fascinaţi de tot ce este nou. 

‘’Aceste discuţii este indicat să înceapă cât mai devreme, chiar de când se nasc. Foarte important este ca părinţii să înţeleagă că de cele mai multe ori copiii învaţă cum să gândească despre corpul lor şi comportamentul sexual din lucrurile pe care le facem sau pe care le spunem. Primul pas pe care trebuie să-l facă părinţii, nu numai mama, nu este altul decât numirea corectă a tuturor părţilor corpului. Atunci când îl înveţi pe copil despre cap, ochi, mâini, burtică, este important ca părinţii să nu uite că printre acestea mai există şi o altă parte a corpului lui pe care trebuie să o numim şi despre care trebuie să-i vorbim: zona genitală’’, spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Pentru ca discuţiile să nu fie jenante de nicio parte, limbajul folosit trebuie unul adecvat nivelului său de înţelegere, iar discuţia ar trebui să se desfăşoare absolut normal. Odată cu înaintarea în vârstă, subiectele de discuţie trebuie adecvate. La 12-13 ani cu fete se vorbeşte despre menstruaţie, un an mai târziu despre contracepţie şi bolile cu transmitere sexuală, atât cu fetele, cât şi cu băieţii. Puţin mai târziu pot fi aduse în discuţie propriile lor relaţii. Studiile au arătat că discuţiile despre sex cu copiii nu îi determină să-şi înceapă viaţa sexuală mai devreme, ci îi educă. 

‘’Discuţiile trebuie să fie fireşti, fără să exagerăm. Dacă vorbim cu copilul despre sexualitate, acest lucru nu înseamnă că discutăm despre viaţa sexuală a adultului şi nici a-l încuraja să facă sex, ci doar a-l învăţa ce înseamnă valorile, modelele, responsabilitatea; ce înseamnă dragostea, relaţiile interumane; înseamnă a pregăti copilul pentru viaţă. Educaţia sexuală a copilului nu trebuie să se rezume la o singura discuţie, ci trebuie să fie un proces de comunicare continuu, desfăşurat pe o perioadă de mai mulţi ani’’, încheie psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Vă mai recomandăm:

De câte ori pe săptămână poţi să faci sex fără să ai probleme de sănătate. Cât de adevărat este mitul care spune că „nu a murit nimeni de la prea mult sex“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite