Cum „protejează“ Codul Penal românesc femeile abuzate. Cazul bărbatului care a încălcat de 8 ori ordinul de protecţie până să fie arestat

Cum „protejează“ Codul Penal românesc femeile abuzate. Cazul bărbatului care a încălcat de 8 ori ordinul de protecţie până să fie arestat

Femeia a fost bătută de un bărbat care, teoretic, nu avea voie să se apropie de ea

Paradoxal, bărbatul nu a putut fi arestat până ce nu a comis şi fapte de violenţă împotriva soţiei sale. În România, pentru încălcarea unui ordin de resticţie nu se poate dispune arestarea preventivă, conform legislaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieşeanul Petronel Ignat a fost în cele din urmă arestat şi trimis în judecată, însă doar după ce şi-a agresat nevasta de care nu a avea voie să se apropie şi după ce a comis fapte de distrugere. În rechizitoriu se menţionează că Ignat s-a căsătorit în 2002, având împreună cu soţia sa un copil ce a ajuns acum la 24 de ani.

„În timpul căsniciei, persoana vătămată a întâmpinat foarte multe dificultăţi datorită comportamentului agresiv fizic şi verbal al soţului său, fapt ce a determinat-o să se despartă de acesta”, se arată în rechizitoriu.

Femeia s-a mutat într-o locuinţă închiriată din apropiere de municipiul Iaşi obţinând, în august 2017, un ordin de protecţie împotriva soţului său. Bărbatul a fost obligat să nu se apropie de soţia sa, dar nici să nu o contacteze în vreun fel. Cu toate acestea, individul a încălcat ordinul de protecţie de opt ori, ultima oară lovindu-şi soţie. Femeia a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale şi a formulat plângere, Ignat fiind, astfel, pus sub acuzare şi pentru violenţă în familie. 

Potrivit legislaţiei, pentru infracţiunea de nerespectarea a unei hotărâri judecătoreşti judecătorii nu pot dispune măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: