Cum se face partajul voluntar la notar. Durează mult mai puţin şi este mult mai ieftin decât procesul din instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO The Financial Gazette
FOTO The Financial Gazette

După divorţ, adesea, problema care se iveşte între foştii soţi este cum să-şi împartă bunurile pe care le-au dobândit în timpul mariajului. Legislaţia permite ca partajul să se efectueze şi la notar.

Ca şi în cazul divorţului, partajul se poate face fie pe cale judecătorească, fie pe cale notarială, în funcţie de înţelegerea dintre foştii soţi. De regulă, în masa partajabilă se aduc bunurile de o valoare mare (bunuri imobile, sau bunuri mobile cu o valoare considerabilă). 

Spre deosebire de partajul în instanţă, a cărui costuri sunt sesizabil mai mari, iar procedura durează considerabil mai mult, partajul notarial poate dura de la câteva ore până la 3-4 zile.

„Foştii soţi trebuie să se prezinte la notar cu toate actele de proprietate asupra bunurilor pe care vor să le partajeze (contracte de vânzare cumpărare, intabulare, facturi etc.), iar costurile unui partaj notarial diferă în funcţie de valoarea masei partajabile, precum şi de eventuale alte consturi şi taxe (impozite, taxe de cadastru, înregistrări etc.)”, ne-a precizat notarul Răzvan Antohie.

Leglislaţia civilă permite soţilor să îşi partajeze bunurie în timpul căsătoriei, astfel încât pentru a-şi atribui bunuri exclusiv unul altuia nu este necesar ca aceştia să divorţeze.

            

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite