Cum „au fumat“ traficanţii din Est milioane de euro de la stat. Primari, afacerişti sau pompieri, implicaţi într-un dosar la care au lucrat 800 de persoane

Cum „au fumat“ traficanţii din Est milioane de euro de la stat. Primari, afacerişti sau pompieri, implicaţi într-un dosar la care au lucrat 800 de persoane

Procurorul Vasile Airinei, de la DIICOT Iaşi, este cel care a instrumentat cazul. El a fost ajutat de şeful structurii, Daniel Horodniceanu, dar şi de şeful BCCO Iaşi, Gheorghe Zbarnea FOTO Ionuţ Benea

Doi primari, un angajat ISU din Suceava, dar şi mici-afacerişti sunt implicaţi în cel mai complex dosar de trafic de ţigări instrumentat în ultimii ani în Moldova. Procurorii DIICOT Iaşi au efectuat peste 130 de percheziţii şi suspectează peste 60 de persoane că ar fi adus în ţară ţigări de contrabandă ce au adus un prejudiciu statului de peste 2 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul în care doi primari din judeţul Iaşi s-au ales cu acuzaţii penale, instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi este cel mai amplu din ultimii ani. 
 
Procurorul Vasile Airinei este cel care a condus investigaţiile, colaborând cu ofiţerii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate din Iaşi, dar şi cu structurile similare din alte judeţe. 800 de poliţişti, jandarmi sau angajaţi ai structurilor speciale au fost angrenaţi în acest caz, acţiunea vizând traficanţi de ţigări din judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava şi Buzău. În total, structura ieşeană a organizat 134 de percheziţii, 65 de persoane fiind duse la audieri. Dintre acestea, 21 au fost reţinute. 
 
Doi primari învinuiţi
 
“Din cercetări a rezultat faptul că în perioada 2013-2014, membrii grupării au tranzacţionat circa 700.000 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, ţigările fiind introduse în ţară pe frontiera verde precum şi prin punctele de frontieră de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava prejudiciul fiind estimat la circa 2 milioane de euro”, a precizat, ieri, Daniel Horodniceanu, procuror-şef al DIICOT Iaşi. 
 
În timpul percheziţiilor, procurorii ieşeni au ridicat 145.000 de pachete de ţigări, 132.000 de lei, 200 de kilograme de tutun vrac, 2 instalaţii de confecţionat ţigări, 30.000 de euro, 3 autoturisme, 3 autospeciale precum şi timbre, folii sau telefoane mobile. Anchetatorii au reuşit chiar să intercepteze un transport de ţigări, de aproximativ 4.000 de pachete, chiar în ziua flagrantului. De altfel, procurorii de la DIICOT Iaşi au spus că membrii reţelei primeau ţigări de contrabandă inclusiv cu camioanele, însă au arătat că niciun vameş sau poliţist de frontieră nu este cercetat în acest caz. 
 
În ceea ce-i priveşte pe cei doi primari din Costeşti şi Popeşti, Aurel Doacă (foto jos) şi Vasile Lupu, aceştia sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru contrabandă. Ambii ar fi vândut ţigări fără timbru române la magazinele alimentare pe care le deţin în satul lor. 
 
 
“A fost o percheziţie la sediul magazinului meu. Soţia se ocupă cu magazinul”, a comentat, laconic, Vasile Lupu, primarul din Popeşti. Dosarul instrumentat de Vasile Airinei a fost deschis anul trecut, în luna noiembrie, procurorul beneficiind şi de sprijinul SRI. De altfel, la dosar există şi mai multe interceptări telefonice. Aseară, înainte de închiderea ediţiei noastre, cei 21 de reţinuţi se aflau la Tribunal, la audieri, instanţa urmând să decidă dacă va admite propunerile de arestare. 
 
Citeşte şi: 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: