Copiii cu părinţi deţinuţi, greu încercaţi de societate. ONG-urile îi ajută să meargă la şcoală şi la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi în puşcărie, iar în societate sunt marginalizaţi şi cei mai mulţi se luptă cu o sărăcie crâncenă. Asociaţia Alternative Sociale a ajutat timp de un an 60 de astfel de copii din judeţele Iaşi şi Vaslui prin intermediul unui proiect cu finanţare norvegiană în valoare de 80.000 de euro.

Copiii care au părinţii în spatele gratiilor au un destin dramatic, spun specialiştii. Aceştia, de cele mai multe ori, trăiesc de pe o zi pe alta, departe de căldura unui cămin, abandonează studiile şi riscă să devină la rândul lor infractori.

Stigmatizaţi de societate, cele mai grave probleme cu care se confruntă aceştia sunt însă cele de ordin emoţional. 

‘’Aceşti copii sunt marginalizaţi în societate, stigmatizaţi, le scad rezultatele şcolare. Faptul că părinţii sunt în detenţie are un impact negativ foarte mare asupra dezvoltării lor’’, spune psihologul Cătălin Luca, directorul Asociaţiei Alternative Sociale Iaşi. 

Tocmai de aceea, reprezentanţii acestui ONG au accesat 80.000 de euro printr-un proiect norvegian cu ajutorul cărora au ajutat o parte dintre aceşti copii din judeţele Iaşi şi Vaslui. 60 de minori au fost susţinuţi să meargă la şcoală, au fost duşi la medic pentru că unii aveau grave probleme de sănătate, iar singurul părinte pe care îl  aveau alături nu-şi permiteau acest lucru. 

‘’De cele mai multe ori, aceşti copii provin din mediul rural, din familii fără educaţie, fără un suport financiar. De altfel, taţii sunt de obicei cei care aduc bani în casă, însă de cele mai multe ori chiar ei se află în închisoare’’, spune Liliana Foca, manager de proiect. 

Cei care s-au confruntat cu astfel de drame în familiile lor, recunosc că minorii au fost cei mai afectaţi. 

‘’Copiii mereu mă întrebau de tatăl lor, plângeau de dor, colegii de la şcoală râdeau de ei, s-au izolat din acest motiv. Şi mie mi-a fost greu pentru că am rămas cu toată munca de făcut, e greu să creşti singură copiii’’, spune o femei din judeţul Iaşi care a avut soţul în penitenciar timp de cinci ani. 

Specialiştii de la Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi susţin că în aceste situaţii un rol extrem de important îl are pe lângă susţinerea financiară şi consilierea psihologică a membrilor familiilor, în special a copiilor. 

Vă mai recomandăm:

Drama copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare. Mii de minori suferă, iar statul român nu le oferă consiliere psihologică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite