Copii salvaţi printr-o colaborare româno-italiană. 100 de micuţi cu inima bolnavă, operaţi gratuit la Iaşi. „Ei nu ar fi avut nicio şansă dacă nu exista proiectul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100 de copii cu probleme congenitale cardiace au avut şansa de a fi operaţi anul acesta, gratuit, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Medici ieşeni şi italieni au operat în ultimele şapte luni 100 de copii cu malformaţii cardiace grave. Pacienţii au fost salvaţi prin intervenţii chirurgicale gratuite realizate în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu”.

Operaţiile au fost posibile prin intermediul unui proiect derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Ultimii copii, în vârstă de doi şi cinci ani, au fost operaţi vineri prin colaborarea chirurgilor ieşeni cu profesorul italian Alessandro Frigiola, chirurg şef al Clinicii San Donato din Milano.

Potrivit medicilor, singura şansă de supravieţuire a micuţilor care au fost salvaţi în institutul ieşean ar fi fost o intervenţie chirurgicală în afara ţării. În unele cazuri, chiar şi clinicile de profil din străinătate i-au refuzat pe copii din cauza complicaţiilor pe care le prezentau.

„Copiii aceştia nu ar fi avut nicio şansă, dacă nu exista acest proiect. Unul dintre cei operaţi astăzi (n.r. - vineri) a fost refuzat la Târgu Mureş şi încă aştepta un răspuns din Germania. Prin intermediul proiectului, numai la IBCV au fost operaţi 100 de copii, ceea ce este foarte important pentru regiunea noastră, având în vedere faptul că în momentul de faţă cel mai apropiat centru de chirurgie cardiacă pediatrică este la Târgu Mureş. Am făcut un pas uriaş prin dezvoltarea acestui tip de intervenţii chirurgicale la Iaşi“, a arătat profesorul Grigore Tinică, managerul IBCV.

Pe lângă intervenţiile chirurgicale realizate, prin proiectul în valoare de 20 de milioane de lei s-au format în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice aproape 500 de cadre medicale.

„Este un moment fericit, pentru că închide prima parte a unui proiect deosebit prin care ne-am propus să îmbunătăţim calitatea vieţii copiilor născuţi cu malformaţii cardiace. Este o realizare pentru mine să văd concretizată posibilitatea de a opera aici la Iaşi şi de-a le oferi astfel copiilor o şansă la viaţă. Această primă etapă a demonstrat că se pot opera la IBCV cazuri dificile. Împreună cu profesorul Tinică am operat peste 90 de cazuri şi am obţinut rezultate foarte bune, similare celor din centre europene performante”, a precizat profesorul italian Alessandro Frigiola.

Medicii au operat începând cu luna mai a acestui an. Primul beneficiar al proiectului a fost un copil de un an, din Suceava, care a fost diagnosticat cu tetralogie Fallot.

La finalul proiectului, Senatul UMF Iaşi i-a acordat profesorului universitar Alessandro Frigiola titlul de Doctor Honoris Causa chiar în ziua în care medicul a împlinit vârsta de 73 de ani.

Specialistul italian a efectuat peste 13.000 de intervenţii chirurgicale pe parcursul întregii sale cariere, de majoritatea beneficiind copii cu malformaţii congenitale cardiace. Alessandro Frigiola a efectuat peste 320 de misiuni cu caracter umanitar.


Citeşte şi:

Cum poţi afla dacă ai moştenit o formă de cancer: singurul departament din România care identifică timpuriu teribila boală

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite