Contaminarea probelor recoltate ar fi explicaţia rezultatelor neconforme din judeţul Iaşi

Contaminarea probelor recoltate ar fi explicaţia rezultatelor neconforme din judeţul Iaşi

În Iaşi, Ministerul Sănătăţii a înregistrat trei probe neconforme FOTO Arhivă

Managerii spitalelor din judeţul Iaşi în care, potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost descoperite probe neconforme în urma testelor de sanitaţie subliniază că informaţiile de la nivel central sunt incomplete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit listei publicate de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Iaşi, probe neconforme au fost înregistrate la Maternitatea „Cuza-Vodă” şi la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Conducerea maternităţii a explicat că informaţia MS este incompletă, întrucât, rezultatele finale ale testelor au ieşit negative.

Profesorul Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii, a precizat că pentru a efectua testele de sanitaţie s-au recoltat 15 probe. Rezultatul a 13 probe a ieşit steril, altele două fiind reanalizate, întrucât primul rezultat nu a fost concludent. Rezultatul final a fost obţinut ieri şi potrivit acestuia probele recoltate au ieşit negative.

„Toate rezultatele probelor recoltate sunt negative. S-a făcut dezinfecţie şi s-au recoltat 15 probe de pe suprafeţe, instrumentar şi de pe mâinile personalului medical. 13 probe au fost sterile, altele două au intrat în faza de pasaj, iar rezultatul final este negativ. Ministerul Sănătăţii are primele rezultate pe care le-am comunicat la DSP, nu şi ultimele date şi din această cauză maternitatea se regăseşte pe lista spitalelor cu probe neconforme”, a arătat profesorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii
„Cuza-Vodă”.

Potrivit specialistului, cele două rezultate care nu au fost concludente au fost, cel mai probabil, influenţate de faptul că probele nu au fost recoltate corespunzător.

Managerul de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, dr. Gabriel Oprişanu, susţine că rezultatul neconform înregistrată în unitatea pe care o conduce a apărut din cauză că probele recoltate au fost contaminate. Managerul este de părere că o singură probă neconformă recoltată de pe mâinile unui asistent nu poate fi concludentă.

„La noi în institut s-au recoltat şase probe, din care una a ieşit neconformă. Este de vorba despre o probă recoltată de pe mâinile unui asistent, probă al cărui rezultat arată prezenţa stafilococului auriu. Trebuie subliniat că orice persoană este purtătoarea acestui stafilococ şi că, în plus, aceste probe au fost manipulate, au fost transportate şi prin urmare rezultatul poate fi influenţat şi de o contaminare a lor. Vom reface proba şi vom anunţa ulterior rezultatul”, a arătat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Citeşte şi:

Dezinfectanţii asupra cărora planează suspiciuni grave se folosesc şi în spitalele din Iaşi: „Nu mai încheiem un contract până când nu se lămureşte situaţia”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările