Clanul Corduneanu, mângâiat pe creştet de judecători. Mai multe achitări în cel mai mare dosar de crimă organizată din ţară. Costel Corduneanu: 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Maramureş a decis, joi, 10 martie, ca mai mulţi membri ai clanului interlop Corduneanu să fie condamnaţi la pedepse cu executare, fiind însă şi mai multe achitări.

Dosarul clanului Corduneanu se afla pe rolul instanţelor încă din 2010, interlopii fiind acuzaţi de infracţiuni de crimă organizată. Tribunalul Maramureş a decis ca liderul grupării, Costel, să fie condamnat la 8 ani de închisoare. Fratele său, Adrian, a fost de asemenea condamnat la 3 ani de închisoare. Judecătorii Tribunalului Maramureş au finalizat ieri, în primă instanţă, unul dintre cele mai importante dosare de crimă organizată din România. Sentinţele pot fi atacate cu recurs de către inculpaţi.

O pedeapsă de 10 ani a primit Vasile Călin, unul dintre fraţii cu atribuţii de lider din clan. Gheorghe Corduneanu a fost achitat în timp ce Petronela Corduneanu şi Bogdan Corduneanu ar fi primit câte 5 ani, respectiv 3 ani de puşcărie de puşcărie.

Cea mai „grea” infracţiune dintre cele imputate de procurori, cea de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, reţinută tuturor celor 27 de inculpaţi din acest dosar, a fost înlăturată de judecători, care au considerat că nu sunt probe. Astfel, pentru această infracţiune, pentru care pedepsele pe vechiul cod penal ajungeau şi până la 20 de ani de închisoare, toţi acuzaţii au fost achitaţi. Tribunalul Maramareş a aplicat vechiul cod penal în acest dosar considerând că este legea penală mai favorabilă.

„Sentinţa în sine apare ca fiind un paradox în condiţiile în care avem pe de o parte condamnări de achitare şi pe de altă parte condamnări la pedepse de 10 ani închisoare. Este de remarcat că fiind corect analizată şi dispusă achitarea inculpaţilor pentru infracţiunea generică de iniţiere/constituire/ aderare la grup infracţional organizat, aspect care dovedeşte că apărările şi susţinerile inculpaţilor sunt adevărate. Era de dorit ca toate infracţiunile să fie analizate în aceeaşi modalitate pentru a se ajunge la o solutie pe deplin echitabilă”, a precizat Anca Drăgoi, unul dintre avocaţii din dosar.

Dosarul a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşiul erau prezentate în clar în actele de la dosar.

Lista completă a inculpaţilor precum şi soluţiile date de instanţă (în curs de actualizare)

1. Costel Corduneanu – 8 ani de puşcărie

2. Adrian Corduneanu – 3 ani de puşcărie

3. Gheorghe Corduneanu – achită

4. Bogdan Corduneanu – 3  ani de puşcărie

5. Petronela Tiugă – 5 ani de puşcărie

6. Iulian Cătălin Bogdan –5 ani de puşcărie

7. Silviu Iulian Gâtlan – 3 ani de puşcărie

8. Viorel Potorac – 8 ani de puşcărie

9. Mihai Silviu Corduneanu – 4 ani de puşcărie

10. Dănuţ Ilincariu – 10 ani

11. Gabriel Maleş – 10 ani

12. Marian Vasiliu – 10 ani

13. Ciprian Panagachi – 5 ani

14. Ioan Ciubotariu – 10 ani

15. Vasile Călin, fost Corduneanu – 10 ani

16. Marian Simon Corduneanu – 8 ani

17. Vasile Ursariu – 8 ani

18. Ciprian Toma – 4 ani

19. Gheorghe Crâşmaru – achitat

20. Alice Juncu – 6 luni

21. Carmen Mihalcea – 10 ani

22. Adrian Prundeanu – 10 ani

23. Daniel Târşu – 4 ani

24. Constantin Darie – 5 ani

25. Elena Călin – 4 ani

26. Sorin Rîznic – 5 ani

27. Florin Valeriu Andrei – 5 ani


Acuzaţiile interlopilor

Între timp, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors acasă la Iaşi. Memorabile rămân cererile lor prin care solicitau să părăsească Iaşul invocând că sunt săraci şi că s-au angajat în alte oraşe din ţară. Toate au fost admise, deşi sub nasul judecătorilor Cordunenii conduceau maşini de zeci de mii de euro şi se pozau cu teancuri de euro şi dolari.

image

Cordunenii sunt acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o vastă activitatea infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc. Numai reţeaua de hoţi din Europa, întinsă în peste 30 de ţări din Europa, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor. De menţionat că procurorii DIICOT au primit sprijin inclusiv din partea FBI în instrumentarea acestui dosar.

Mai multe dosare s-au disjuns din cel soluţionat astăzi de Tribunalul Maramureş, în unele dintre acestea pronunţându-se şi soluţii. Într-un dosar de la Iaşi, de pildă, Petronel Corduneanu şi Marian Tiugă au primit 14 şi 18 ani de puşcărie.

Citeşte şi:

Imperiul clanului Corduneanu este aproape de prăbuşire. Interlopii pot ajunge în puşcărie de Sfânta Parascheva

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite