Cine sunt cei doi ieşeni care au escaladat celebrul vârf Gasherbrum II, fără oxigen suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva personală a ieşeanului Paul Diac
FOTO Arhiva personală a ieşeanului Paul Diac

Un medic oftalmolog şi un profesor la Facultatea de Informatică din Iaşi au cucerit vârful Gasherbrum II din masivul Karakorum, fără a utiliza oxigen suplimentar.

Doi ieşeni au reuşit performanţe remarcabile din punct de vedere alpinistic - au cucerit vârful Gasherbrum II fără oxigen suplimentar.

Alpinista ieşeană Laura Mareş, medic oftalmolog, este prima româncă ajunsă pe vârful Gasherbrum II din masivul Karakorum, fără a utiliza oxigen suplimentar şi fără ajutorul porterilor de altitudine.

Însoţită de Justin Ionescu, Laura Mareş a avut nevoie de o ascensiune finală de 13 ore pentru a ajunge pe celebrul vârf din Pakistan. 

A fost a doua tentativă a celor doi alpinişti români de a atinge Gasherbrum II, precedenta, din 2019, stopându-se la 200 de metri de vârf din cauza unei avalanşe.

Laura şi Justin au dedicat realizarea memoriei lui Mihai Cioroianu. Mihai a fost primul alpinist român care a urcat pe Gasherbrum II, în 1998, un an mai trâziu el decedând, când încerca să atingă al doilea vârf al planetei noastre, K2.

„Am vrut să renunţ”

În aceeaşi zi în care Laura Mareş a reuşit o performanţă remarcabilă, fiind prima româncă ce a urcat pe vârful Gasherbrum II fără oxigen de rezervă, şi profesorul ieşean Paul Diac a urcat la peste 8.000 de metri, cucerind acelaşi vârf - Gasherbrum II. 

Paul Diac este profesor la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Ieşeanul spune că a fost mai greu decât s-ar fi aşteptat.

„Sunt Paul: după aproape o lună fără net, deşi am mai coborât degeaba pentru net, pare că acum merge. Sunt foarte multe de spus. Per total cred că se poate zice clar că totul a fost mai greu decât ne-am aşteptat şi eu şi Iulian. Dar pe partea pozitivă, muntele nu a fost pustiu, agenţiile s-au organizat, corzile fixe au fost puse de clienti şi cu ajutorul HAPs, echipa noastră s-a închegat bine, cea mai internaţională din BC. Decizia de a sari o etapă de aclimatizare e prea complicată pentru a o explica acum”, explică ieşeanul Paul Diac. 

Cadrul didactic spune că a vrut să renunţe, însă a fost încurajat de Laura Mareş. 

„Ziua vârfului a fost foarte lungă pentru mine, 22 ore, am fost ultimul pe vârf, am cazut pe coborâre dar am fost  «salvat», am ajuns aproape ultimul la C3, iar cei trei colegi cu care am coborât în BC următoarele două zile m-au aşteptat să putem coborî împreună în siguranţă. Mulţumiri speciale şi lui Justin Ionescu şi Laurei Mareş care m-au încurajat să nu renunţ in ziua vârfului, au fost două momente in care am vrut să renunţ şi fără ei mă întorceam. Ei s-au deplasat mai rapid şi au ajuns şi ei cu bine pe vârf, felicitări!”, a adăugat ieşeanul Paul Diac. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Studii efectuate în Israel şi în Marea Britanie arată diferenţe mari de eficienţă a vaccinului Pfizer în cazul variantei Delta

Tragedia din Harghita, noi detalii. De ce s-au dus cei doi ciobani după ursul care le-a atacat stâna

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite