Celulă de criză într-o localitate ieşeană: roiul de albine care a omorât luni un bărbat a atacat şi înţepat alţi trei săteni

Celulă de criză într-o localitate ieşeană: roiul de albine care a omorât luni un bărbat a atacat şi înţepat alţi trei săteni

Autorităţile locale au cerut ajutorul apicultorilor din zonă şi au închis drumul FOTO newspascani.com

Situaţia din localitatea ieşeană Movileni pare scăpată de sub control: albinele care au ucis luni un bărbat au înţepat marţi alţi trei oameni care se aflau tot într-o căruţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În localitatea ieşeană Movileni, comuna Heleşteni, s-a convocat o celulă de criză după ce un roi de albine a înţepat mai mulţi săteni.
 
Luni, 17 iulie, un bărbat de 49 de ani Movileni, înţepat de sute de albine, a intrat în şoc anafilactic şi a murit. Fratele şi mama sa au scăpat de furia insectelor agitate fugind, în timp ce ambii cai pe care bărbatul îi înhămase la căruţă au murit atacaţi de sute de insecte. Marţi, 18 iulie, trei ieşeni au ajuns în Compartimentul de Primire Urgenţe (CPU) de la Târgu Frumos cu mai multe înţepături de albină. Un adolescent de 13 ani, un tânăr de 19 ani şi încă unul de 28 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înţepaţi de albine, tot în zona unde a avut loc tragedia cu o zi înainte. Cei trei erau din comuna Heleşteni, se deplasau cu o căruţă pe drumul care leagă satul Movileni de Costeşti şi au fost atacaţi de roiul de albine în dreptul lanului de floarea-soarelui care găzduia cei 50 de stupi. Calul de la căruţa celor trei victime a murit înţepat de sute de albine.
 
„Pentru primii doi pacienţi s-a făcut o solicitare de la Criveşti. Tinerii au ajuns în CPU Târgu Frumos în stare stabilă. Ulterior, pentru pacientul în vârstă de 13 ani, cu o formă uşoară de anafilaxie (n.r. - reacţie alergică care se manifestă prin hipersensibilitate, scăderea tensiunii sau inflamaţia gâtului), s-a decis transferul la Iaşi, în timp ce pacientul de 19 ani s-a întors acasă. În aceeaşi gardă, a mai fost un caz de anafilaxie care a ajuns tot la CPU şi apoi a mers la domiciliu“, a arătat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD.
 
 
Potrivit doctorilor, şocul anafilactic după înţepăturile de albine este o reacţie extremă care se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucţia căilor respiratorii şi hipoxie (n.r. - scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi). În astfel de cazuri, salvarea poate veni doar de la un medic sau asistent medical care are la îndemână o trusă de specialitate. „Martorii nu au ce să facă. Trebuie să fie măcar un asistent medical care să prindă linie venoasă, să administreze tratament intravenos pentru creşterea tensiunii şi să administreze adrenalina, un medicament care are unele efecte adverse. Şocul anafilactic este o formă de şoc distributiv în urma căruia scade tensiunea, scade oxigenarea, iar organele cedează prin hipoxie“, a mai subliniat dr. Popa. 
 
 
Conform unui apicultor care se ocupă de creşterea albinelor din 2004, albinele nu tolerează mirosurile neplăcute şi devin agitate când intră în contact cu acestea. Gheorghiţă Călin, un sucevean care are 50 de stupi, a explicat că insectele din familia apidelor sunt de nestăpânit atunci când simt miros de transpiraţie, alcool, sau chiar de deodorant. De asemenea, albinele pot ataca şi oamenii îmbrăcaţi în culori închise sau animalele a căror blană are o nuanţă închisă. „Fiecare stup are mirosul lui. În cazul de faţă, cel mai probabil, albinele au simţit transpiraţia cailor. Astfel de situaţii sunt frecvente, iar cel mai potrivit este să-ţi laşi calul şi să fugi. Dacă încerci să-l salvezi, îţi înrăutăţeşti situaţia şi te omoară. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă“, a arătat apicultorul. Călin a adăugat că apicultorii, prin activitatea lor constantă în preajma albinelor, pot tolera fără nicio problemă câteva sute de înţepături, în timp ce oamenii neobişnuiţi cu veninul insectelor pot muri de la un număr mai mic de înţepături.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările