Ce sărbătorim de fapt pe 1 Iunie. „Copilul care este flămând trebuie să fie hrănit, copilul care este bolnav trebuie să fie îngrijit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Ziua Internaţională a Copilului” se sărbătoreşte în lume la date diferite. Pe 1 iunie se marchează, de fapt, Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor.

România sărbătoreşte „Ziua Internaţională a Copilului” pe 1 iunie, la fel cum se întâmplă în aproximativ 30 de state din lume.

În ţări precum Argentina, Australia, Brazilia, Bulgaria, Cuba, Germania, India, Japonia, „Ziua Internaţională a Copilului” se sărbătoreşte în lunile aprilie, mai, iulie, august sau noiembrie.

 „Ziua Copilului” se sărbătoreşte din 1950, dar ideea unei date comune care să marcheze celebrarea minorilor datează din 1925. O zi a copilului a fost menţionată pentru prima dată la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor de la Geneva, de pe 1 august 1925.

Atunci, 54 de ţări au adoptat „Declaraţia pentru Protecţia Copilului”, ulterior adoptând fiecare o zi care să sărbătorească minorii. În 1954, ONU a emis o recomandare potrivit câreia fiecare stat membru trebuie să declare o zi a copilului.

Dreputurile Copiilor din lumea întreagă

„Declaraţia pentru Protecţia Copilului” din 1925 include o serie de proclamaţii elaborate de Eglantyne Jebb, fondatoarea organizaţiei „Salvaţi Copiii”, privind drepturile copilului. Forma iniţială a proclamaţiei a fost redactată în 1923 şi, potrivit DGASPC Iaşi, a includea următoarele articole:

„Copilul trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât materială cât şi spirituală. Copilul care este flămând trebuie să fie hrănit, copilul care este bolnav trebuie să fie îngrijit, copilul care este retardat trebuie să fie ajutat, copilul delincvent trebuie să fie recuperat, iar orfanul şi văduva trebuie să fie protejaţi. În vremuri de primejdie copilul trebuie sa primească primul îngrijire. Copilul trebuie să fie protejat împotriva oricărei forme de exploatare”.

În 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat o versiune mai extinsă a drepturilor copilului, în timpul Convenţiei privind Drepturile Copilului. În 1990, Convenţia formată din 54 de articole a devenit lege internaţională.

Citeşte şi:

Top 10 bancuri despre infidelitate. Ce îi spune nevasta soţului după ce află că a fost înşelată

 - Top 10 bancuri despre impotenţi. Este adevărat că se poate trata impotenţa cu lapte? Da, dacă în ceaşcă se pun…

 - Cele mai bune bancuri cu schiori. Care este al treilea lucru pe care îl face Bulă când ajunge acasă de pe munte

 - Top 10 bancuri despre Ceauşescu. Cine a scris telegrama „Trăiască Partidul Comunist. Rămân“

Top bancuri cu Moş Nicolae: ce cadou i-a cerut o blondă moşului

- Cele mai tari bancuri cu Sfântul Petru. Cum încearcă românul să dea şpagă la poarta Raiului

Top 10 bancuri despre beţivi: „Şi cum mergeam liniştit spre casă, deodată simt că mă calcă cineva pe mână“

- Top 10 bancuri amuzante cu doctori. De ce-i recomandă medicul Viagra lui Ion pentru tratamentul insomniei

Top 10 bancuri despre stewardese. Ce se întâmplă după ce pilotul anunţă la microfon că vrea să facă sex

- Top 10 bancuri cu domnitori români. Ce a spus Bulă la şcoală când a fost întrebat între ce ani a domnit Ştefan cel Mare

- Top 10 cele mai bune bancuri cu evrei. De ce-i taie Securitatea lemnele lui Ştrul după un telefon anonim dat de Iţic

- Originea numelui Bulă, cel mai popular personaj din glumele româneşti. O selecţie de bancuri celebre cu Bulă

- Top 10 bancuri cu preoţi: „La voi se îngroapă mortul cu preot? La noi popa rămâne afară“

- Cele mai tari bancuri despre fotbal şi microbişti. Ce zice Sfântul Petru când echipa României ajunge la Poarta Raiului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite