Ce reprezintă „ierarhia deşeurilor“. Noi norme de colectare a gunoiului obligatorii în toate statele membre UE

Ce reprezintă „ierarhia deşeurilor“. Noi norme de colectare a gunoiului obligatorii în toate statele membre UE

Reducerea deşeurilor marine este în planul UE FOTO ApaVItal Iaşi

Comisia Europeană a aprobat recent noi reguli după care vor fi colectate gunoaiele produse în spaţiul comunitar. Acestea vor trebui respectate de toate statele membre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii europeni au aprobat recent „cea mai modernă legislaţie în materie de deşeuri la nivel mondial“, iar statele membre vor fi obligate să adopte aceste reguli. Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, noile norme europene vor contribui la prevenirea generării de deşeuri. Totodată, treptat, se va elimina depozitarea deşeurilor şi va fi promovată utilizarea de instrumente economice, cum ar fi schemele de răspundere extinsă a producătorilor.

„Noile norme consolidează, de asemenea, «ierarhia deşeurilor», cu alte cuvinte, statele membre sunt obligate să ia măsuri specifice pentru a privilegia mai degrabă prevenirea, reutilizarea şi reciclarea decât depozitarea şi incinerarea, pentru a menţine întreaga UE pe calea către o economie circulară“, se arată într-o informare a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Obiectivele stabilite la nivel european vizează ca procentul de deşeuri minicipale reciclate să ajungă la 65% până în 2035, iar cel de ambalaje la 70% în 2030). Se doreşte eliminarea treptată a depozitării deşeurilor, prin reducerea la cel mult 10% din volumul total al deşeurilor municipale generate a volumului celor depozitate, până în 2035. Pentru a atinge aceste obiective vor fi oferite stimulente, dar şi noi reguli pentru reducerea risipei de alimente în UE şi limitarea deşeurilor marine.

Astfel, statele membre vor trebui să instituie, până la 1 ianuarie 2025, un sistem de colectare separată pentru textile şi pentru deşeurile periculoase din gospodării. Totodată, până la 31 decembrie 2023, biodeşeurile vor trebui colectate separat. Acum, colectarea separată există pentru hârtie şi carton, sticlă, metale şi materiale plastice. 

citeste totul despre: