Campanie pentru legalizarea canabisului, demarată de un ONG. Mai bine de 15.000 de persoane au semnat petiţia online

Campanie pentru legalizarea canabisului, demarată de un ONG. Mai bine de 15.000 de
persoane au semnat petiţia online

În România, canabisul este interzis FOTO DIICOT

Reprezentanţii unei asociaţii din Bucureşti au demarat o campanie online prin care strânge semnături pentru legalizarea canabisului.

Demersul asociaţiei bucureştene a pornit după ce, acum câteva zile, anchetatorii din Iaşi au efectuat descinderi la un magazin ce vindea derivate din canabis. Reprezentanţii acelui magazin susţineau că produsele pe care le vând au o concentraţie de THC – substanţa psihotropă din plantă – de sub 0,2%, ceea ce ar fi făcut ca produsul să nu fie halucinogen.

Ofiţeri de la DIICOT au mers şi au cumpărat produse, le-au dus la laborator şi au aflat că acele fragmente vegetale achiziţionate conţin canabis. Nu a contat concetraţia, deoarece, conform legislaţiei penale româneşti, nu este legală vânzarea de canabis, indiferent de concentraţia de THC.

Asociaţia Evoluţie în Instituţie din Bucureşti a demarat, ulterior acelui caz, o campanie de strângere de semnături pentru legalizarea canabisului. Ei spun că, după ce vor strânge 100.000, vor sesiza Parlamentul pentru a se modifica legislaţia în aşa fel încât canabisul să poată fi comercializat legal şi în ţara noastră.

„Ne dorim să aducem în atenţia publică, dar mai ales în atenţia decidenţilor politici, dorinţa noastră de a legaliza consumul şi cultivarea în scop recreativ al marijuanei. Pentru a face acest lucru, vom începe cu o iniţiativă civică legislativă prin care cerem legalizarea marijuanei. 

Orice iniţiativă legislative trebuie susţinută de 100.000 de cetăţeni care să fie de acord cu legalizare marijuanei. Acest proiect de lege trebuie votat de Parlament, puţine şanse, dar noi încercăm. În cazul în care Parlamentul nu va vota proiectul nostru, atunci ridicăm ştacheta şi încercăm să găsim 200.000 cetăţeni care să susţină un proiect politic pentru a trimite în Parlament deputaţi şi senatori ce vor promova legalizarea drogurilor uşoare în scop recreativ. 

Numărul ideal de susţinători este cel care se apropie de pragul electoral de 5%. Astfel, dacă comunitatea pe care vrem să o creăm ajunge la 500.000 de membri, partidele de la coada listei electorale se vor bate pentru votul nostru J, evitând astfel intrarea pe piaţă a unui nou partid. Scopul nostru nefiind cursa electorală, ci susţinerea unei iniţiative de legalizare a marijuanei, vom putea negocia cu ei de pe o poziţie de forţă”, se arată pe aite-ul legalizam.ro, unde au semnat, până în prezent, peste 15.000 de persoane.

În România, traficul de droguri este sancţionat conform Legii 143/2000, care conţine şi un tabel cu substanţe care sunt interzise. În acea lege nu sunt menţiuni clare cu privire la concentraţia de THC pe care ar trebui să o conţină un plantă de canabis, ci este făcută următoarea menţiune, la capitolul substanţe interzise: „Cannabis, rezină de cannabis şi ulei de cannabis”. Aşadar, orice fragmente vegetale care conţin aceste substanţe îl pot face pe vânzător acuzat de trafic de droguri de risc, faptă pentru care riscă până la şapte ani de închisoare. 

Vă recomandăm să mai citţi:

VIDEO Cum a ajuns un cerşetor român erou în Franţa. „Scriu toate ziarele din Nisa despre el, e un fenomen”

„Fabrica de bani” de la fabrica de contoare. Cum au stors managerii de la AEM Timişoara milioane de euro de la patroni

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările