Bolnavii cronic care stau la cozi ca în timpul lui Ceauşescu pentru consultaţii gratuite. „Vin aici de la 2.00 dimineaţa“

Bolnavii cronic care stau la cozi ca în timpul lui Ceauşescu pentru consultaţii gratuite. „Vin aici de la 2.00 dimineaţa“

Ora  05.30 în faţa Ambulatoriului de la Spitalul  „Sfântul Spiridon” FOTO Ziarul de Iaşi

În fiecare dimineaţă, începând de la ora 04.00, în faţa Ambulatoriului de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi se adună zeci de oameni să prindă un loc în faţă la ghişeele care eliberează bonuri de ordine pentru medicii specialişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bolnavii cronici din judeţul Iaşi vin şi stau pe lângă uşa Ambulatoriului de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi de la ora 04.00, unii chiar de la ora 02.00, să fie siguri că intra la medicul specialist chiar în ziua respectivă şi nu peste alte câteva zile.

Bolnavii se trezesc cu noaptea în cap să prindă primele bonuri de ordine eliberate. „Dacă nu vii aşa dimineaţă să prinzi loc în faţă, nu ai nicio şansă să primeşti printre primele bonuri de ordine şi să intri în aceeaşi zi la medic sau la o zi-două distanţă”, a precizat o pacientă.

Pe 7 septembrie, la ora 05.30, în holul Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi aşteptau câteva zeci de persoane la trei ghişee diferite. Unii bolnavi aşteptau la ghişeul care eliberează bonuri de ordine pentru specialitatea de „diabet”.

Alţii aşteptau la un ghişeu general care preia bolnavii cronici care au nevoie de un consult la altă specialitate decât boli de nutriţie şi diabet, în timp ce încă nişte pacienţi aşteptau pentru o programare la analize medicale.„Eu sunt aici de la ora 05.00, dar asta nu e nimic. Altădată am venit şi la 03.30 sau 04.00, şi erau deja alţi oameni în faţa mea. Dacă nu vii aşa dimineaţă să prinzi loc în faţă, nu ai nicio şansă să primeşti printre primele bonuri de ordine şi să intri în aceeaşi zi la medic sau la o zi-două distanţă”, a povestit o pacientă care încă aştepta la uşa policlinicii.

Bolnavii, bărbaţi şi femei deopotrivă, aşteptau să treacă timpul, să se facă ora de deschidere la cele trei ghişee. La 06.00 s-a deschis ghişeul pentru diabet şi la 07.00 s-au deschis celelalte două ghişee.

Paznicul clădirii a povestit că nu se mai miră când vede că bolnavii se aşază aşa devreme la coadă. El a văzut şi cazuri mai nefericite în care ieşenii aşteaptă lângă uşa clădirii câte patru ore.

„La diabet vin să prindă rând şi la două dimineaţa. Pe ploaie, pe ninsoare, pe iarnă sau pe vară, vin de la 02.00 şi stau la uşă. Eu nu am voie să le dau voie pe hol până la 06.00 şi mă uit cum săracii oameni bolnavi stau şi aşteaptă în loc să se odihnească”, a spus unul dintre portari.Primul bolnav care pe 7 septembrie a luat bon de ordine pentru diabet a fost programat la medic în aceeaşi zi la ora 08.00. Ca să fie primul la uşa specialistului, ieşeanul a spus că s-a trezit la 04.00 şi de la 04.30 a aşteptat în faţa ambulatoriului să se deschidă uşa, după care a aşteptat în faţa ghişeului. „Acum ştiu sigur că nu pierd toată ziua stând să aştept în faţa unui cabinet medical. Eu am venit pentru vizita medicală de rutină care se face ca să continui tratamentul”, a precizat ieşeanul.

Potrivit conducerii spitalului, problema cozilor din Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi va fi rezolvată lunile următoare, după introducerea unui program de programare online a bolnavilor.

„Conform proiectului, programările pot fi făcute pe suport electronic. Vrem ca pacientul cronic să vină în ambulatoriu la medic doar în ziua în care este programat conform documentului pe care îl va primi online. Programul este funcţional şi trebuie doar ca medicii de familie sau bolnavii înşişi să-şi facă programarea online”, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al spitalului.

Citeşte şi:

Ministerul promite bani Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, acolo unde pacienţii sunt operaţi câte doi în aceeaşi sală

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările