„Băiatul deştept” al baronului Nichita. Legăturile dubioase ale cumătrului edilului de Iaşi, afaceristul care şi-a cumpărat libertatea cu 50.000 de lei

„Băiatul deştept” al baronului Nichita. Legăturile dubioase ale cumătrului edilului de Iaşi, afaceristul care şi-a cumpărat libertatea cu 50.000 de lei

Gabriel Mardarasevici este implicat în dosarul primarului Nichita FOTO intreprinzatori.ro

Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici este considerat de opinia publică din Iaşi un model al businessului din zona IT. Cumătru cu baronul Gheorghe Nichita, numele lui Mardarasevici apare şi în dosarul procurorului Emilian Eva, judecat, la rândul său, pentru corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Afaceristul Gabriel Mardarasevici a fost pus sub acuzare în dosarul în care baronul Gheorghe Nichita şi Tiberiu Urdăreanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Vineri, Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar Urdăreanu a fost plasat în arest la domiciliu. Mardarasevici a fost pus sub control judiciar sub cauţiune, impunându-se achitarea a 50.000 de lei pentru a fi lăsat în libertate.

Acuzat de dare de mită în proiectul de management al traficului din municipiul Iaşi, Gabriel Mardarasevici este unul dintre cei mai renumiţi afacerişti din Capitala Moldovei, acesta fiind unul dintre primii care  intrat pe piaţa IT din această regiune. Încă de la începuturile sale, Mardarasevici a fost implicat în scandaluri mediatice, imputându-i-se faptul că a câştigat mai multe contracte cu Primăria municipiului Iaşi, condusă de cumătrul său, Gheorghe Nichita.

Mardarasevici a legat însă şi alte prietenii cu oameni de afaceri sau oameni din justiţie. Surse din anturajul său amintesc de prietenia strânsă pe care acesta o are cu Iulian Dascălu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, poreclit „regele mallurilor”

Numele lui Gabriel Mardarasevici apare şi în dosarul penal instrumentat pe numele fostului procuror Emilian Eva, judecat pentru fapte de corupţie şi plasat în arest la domiciliu chiar în noaptea în care Gheorghe Nichita a fost reţinut. Mardarasevici a fost şi audiat în acel dosar, ca martor, el plătindu-i procurorului Eva o sumă mare de bani, în jur de 13.000 de euro, ce reprezenta comisionul unei tranzacţii cu tablouri realizată de Eva.

Şpagă pentru Nichita

Procurorii DNA spun că, în 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare din Iaşi, Gheorghe Nichita a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi foloase necuvenite pentru atribuirea proiectului. Proiectul a fost câştigat de asocierea UTI şi Information Business Consulting (IBC), fiecare dintre cele două firme, după cum susţine DNA, urmând a oferi mită primarului Nichita.

„Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi”, a susţine DNA.

Procurorii individualizează şpăgile care s-ar fi oferit în cadrul acestui proiect, din informaţiile oficiale reieşind că Nichita nu ar fi apucat să primească întreaga sumă de bani pretinsă. Astfel, Nichita ar fi primit „o parte” din cei 10% ceruţi, dar şi reduceri privind cazarea la un hotel de lux, în perioada 2013-2015, din Bucureşti. De asemenea, în 2014, Nichita ar fi primit servicii de cazare în China la care ar fi participat angajaţi ai Primăriei Iaşi, dar şi oameni de afaceri, printre care şi Gabriel Mardarasevici.

Citeşte şi:

Baronul 10%. Gheorghe Nichita, excursie în China primită şpagă într-un proiect al Primăriei. Primele fotografii din sejur
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările