Avocat acuzat că a ucis un om cu maşina, eliberat după ce a executat jumătate de pedeapsă. Cât a câştigat prin recursul compensatoriu

Avocat acuzat că a ucis un om cu maşina, eliberat după ce a
executat jumătate de pedeapsă. Cât a câştigat prin recursul compensatoriu

Iulian Gafon FOTO Avocatis.ro

Judecătorii din Iaşi au dispus eliberarea condiţionată a avocatului Iulian Gafon, încarcerat în ultimii 2 ani şi 7 luni pentru ucidere din culpă, dar şi alte infracţiuni rutiere. Gafon a fost eliberat mai devreme, deşi a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni, deoarece a muncit în penitenciar şi a beneficiat de o reducere de aproximativ jumătate de an, în baza recursului compensatoriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul ieşean a fost găsit vinovat de ucidere din culpă după ce în data de 17 septembrie 2016, deşi avea permisul suspendat, s-a urcat la volan, în stare de ebrietate, şi a lovit un bărbat care aştepta pe trotuar pentru a trece strada. Victima a murit în urma impactului iar avocatul a fugit de la locul accidentului. Cu câteva luni înainte de acel accident. Gafon mai fusese surprins conducând în stare de ebrietate.

Se întâmpla pe 10 iunie 2016, în jurul orei 18.00, când un şofer a observat că maşina condusă de Gafon se deplasează haotic prin intersecţia Podu Roş, şi a sunat la Poliţie. „Martorul ocular a fost surprins să constate că inculpatul Gafon Iulian conducea autoturismul întins pe spate şi cu ochii închişi, având dubii cu privire la starea de conştienţă a acestuia“, se arată în rechizitoriu.Iulian Gafon a fost oprit de un echipaj de Poliţie în zona Ho­tel Europa, după prelevarea probei biologice reieşind o alcoolemie de 2,25 la mie. Atunci, Gafon a spus că a băut la o petrecere, în jur de 3 pahare de whiskey.

Fapta de ucidere din culpă a fost comisă de Gafon în data de 17 septembrie, atunci când, deşi avea permisul suspendat, avocatul s-a urcat la volan, a lovit mortal un bărbat şi a fugit de la locul accidentului.

Accident mortal comis în oraş 

Procurorul de caz a arătat că, potrivit declaraţiei lui Gafon, acesta ar fi consumat la un bar din CUG, în intervalul 13.00 - 17.00, 300 de mililitri de coniac şi 1,5 - 2 litri de bere. Convins de poliţist să se predea În jurul orei 17.20, Gafon s-a urcat la volan pentru a merge la cumpărături la Kaufland Nicolina. În zona Belvedere, maşina condusă de avocat, un Volkswagen Golf, a ieşit de pe partea carosabilă şi a accidentat două persoane, soţ şi soţie, care aşteptau la semafor. Bărbatul a fost luat pe capota maşinii, murind în urma impactului, în timp ce femeia a sufe­rit răni uşoare. Unul dintre martorii audiaţi de procurori a prezentat ipoteza că Gafon ar fi putut adormi la volan, fapt ce ar fi confirmat şi de faptul că acesta a pierdut lin direcţia de deplasare, dar şi că nu au fost observate urme de frânare în zona de dinainte de locul impactului.

După ce a fugit de la locul accidentului, Gafon a lăsat maşina în parcarea unei societăţi din zona Kaufland Nicolina şi a plecat spre casă. Unul dintre poliţiştii rutieri care i-au găsit maşina l-a sunat pe Gafon şi, în urma discuţiei, avocatul a fost preluat de agenţi din apropierea domiciliului său din cartierul CUG. De menţionat că repre­zentanţii IML au precizat în cadrul anchetei că, raportat la cele declarate de Gafon, valoarea alcoolemiei ar fi trebuit să fie sub 2 la mie, concluzionând astfel că avocatul ar fi putut bea mai mult decât a declarat la audieri. „Iniţial, inculpatul Gafon Iulian s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţii, iar la data de 28.09.2016 a dat o scurtă declaraţie doar cu privire la cantitatea de alcool consumată în ziua de 17.09.2016, anterior producerii accidentului mortal, însă şi această scurtă declaraţie a fost apreciată ca fiind nesinceră de către specialiştii din cadrul IML Iaşi, desemnaţi să efectueze estimarea retroactivă a alcoolemiei“, se arată în rechizitoriu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: