Avertismentul unui psiholog: „Privitul la televizor nu este o modalitate de relaxare. Este o îmbâcsire a creierului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activităţile de relaxare trebuie să facă parte din obiceiurile zilnice, pentru a ne menţine corpul sănătos. Psihologii menţionează că acestea contribuie la stabilirea unui echilibru interior şi implicit a sănătăţii fizice şi psihice.

Nevoia de relaxare este o stare normală care apare după un efort susţinut. Psihologul Mihaela Ghircoiaş a precizat pentru „Adevărul” că tensiunea resimţită de organism după o perioadă prelungită de muncă poate fi combătută prin activităţi simple, cum ar fi practicarea unui sport sau cititul.

Potrivit specialistului, activităţile care destind organismul trebuie să fie diferite faţă de activitatea pe care o desfăşurăm zilnic la serviciu, pentru a stimula creierul şi pentru a crea inclusiv starea de plăcere, de relaxare.

„Noi avem un bioritm şi atunci când muncim trebuie să ne şi relaxăm pentru a împlini un ciclu firesc al lucrurilor. La fel cum există ciclul noapte-zi, lumină-întuneric, la fel trebuie să ne îngrijim să ne relaxăm după muncă. Altfel, organismul se răzbună pe noi şi ne îmbolnăvim. Relaxarea înseamnă, de fapt, menţinerea unui echilibru, care asigură un corp sănătos fizic şi psihic”, a precizat psihologul.

Cea mai indicată activitate care relaxează organismul este mişcarea, după cum apreciază psihologul Mihaela Ghircoiaş. Activitatea fizică întreţinută compensează activitatea statică de la birou, chiar dacă este vorba despre o singură oră petrecută în sala de sport.

„Dacă lucrezi la birou, cea mai indicată activitate de relaxare este mişcarea. Prin mişcare înţelegem plimbare prin natură, prin parcuri, mers cu bicicleta, dans sau abonament la sală, câteva ore pe săptămână”, arată specialistul.

Spre deosebire de persoanele care lucrează la birou, cele al căror serviu presuspune deja mişcare nu trebuie să se relaxeze stând în faţa televizorului. Psihologul avertizează că privitul la televizor creează o falsă senzaţie de destindere, fiind, de fapt, o modalitate de obosire a creierului.

„În niciun caz privitul la televizor nu este un mod de relaxare. Este un mod de îmbâcsire a creierului care devine dominat, manipulat, de ceea ce vede. Impresia de relaxare pe care privitul la televizor este falsă. Nu faci altceva decât să devii un om manipulat de o lume virtuală, care nu e a ta. Nu te poţi regăsi pe tine însuţi uitându-te la televizor”, a mai explicat psihologul Mihaela Ghircoiaş.



Cititul este cea de-a doua activitate în topul indicaţiilor psihologului pentru menţinerea echilibrului interior. Specialistul recomandă citirea a patru pagini pe zi, în momentele în care facem pauză de la activităţile obişnuite.

„În ceea ce priveşte recomandarea cititului ca activitate de relaxare se citează mereu următorul caz: un pacient care dorea să citească îşi rupea zilnic câte 4 pagini dintr-o carte şi le punea în buzunar. De fiecare dată când trebuia să aştepte semaforul, tramvaiul, rândul la plătit ceva, citea câteva rânduri. Seara, când ajungea acasă şi băga mâna după cheie în buzunar, găsea paginile şi dacă nu le citise deja, se oprea sub un felinar şi le citea acolo”, a mai relatat Mihaela Ghircoiaş.


Citeşte şi:

Cum să nu „înnebunim” dupa o dragoste pe care am pierdut-o. Sfaturi esenţiale de la un psiholog pentru a depăşi suferinţa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite