Înşelăciunea „bancnotei de 500 de lei“. Cum au scăpat trei escroci care l-au furat pe un bătrân de 25.000 de lei
0Mai multe cazuri de înşelăciune printr-o metodă denumită de autorităţi „a bancnotei de 500 de lei” au avut loc, în ultimii ani, la Iaşi. Sub pretextul unor achiziţii mărunte, escrocii oferă 500 de lei victimei, pentru ca, atunci când aceasta merge să aducă restul, hoţii să vadă unde îşi ţine banii. Un ultim caz de acest gen a fost soluţionat în favoarea escrocilor, după ce victima s-a împăcat cu infractorii.
Ovidiu Nunucă, zis „Ţângă“, Claudiu Nunucă, zis „Găsitu“ şi Cosmin Mătăsaru, zis „Pulifrici“, au fost iertaţi de cel de la care au furat banii, judecătorii fiind nevoiţi astfel să înceteze procesul penal şi să îi „albească“ pe escroci.
În motivarea sentinţei se menţionează că cei trei au mers pe 28 iulie 2019, cu un Audi A6, în comuna Moşna. Au ajuns la victimă, căreia i-au spus că vor să cumpere vin.
După ce a ajuns în zona beciului, unul dintre escroci i-a dat 500 de lei bătrânului, aşteptând restul de 400 de lei şi observând, astfel, unde îşi ţinea bărbatul banii. Aşa au reuşit escrocii să pună mână pe suma de 25.000 de lei, de care nu au apucat însă să se bucure, deoarece au fost prinşi în scurt timp, iar banii au fost recuperaţi.
„Instanţa reţine că în procedura camerei preliminare a fost depus la dosar un acord de mediere potrivit căruia părţile s-au împăcat atât pe latură penală, cât şi pe latură civilă, prejudiciul în cuantum de 25.000 lei fiind recuperat în totalitate“, se arată în motivare.
Pe 10 octombrie, escrocii şi victima au venit împreună la instanţă şi au confirmat că s-au împăcat. Ţeparii erau recidivişti şi ar fi putut intra la închisoare dacă ar fi fost condamnaţi.
Un caz similar cu cel al bărbatului din Moşna, însă soldat cu condamnări, a avut loc anul trecut în comuna Alexandru cel Bun, când trei indivizi au intrat în curtea unor bătrâni sub pretextul că vor să cumpere cartofi şi au furat peste 67.000 de euro. Banii aparţineau fiilor bătrânilor, care muncesc în străinătate.