Zi istorică - 137 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de Fier: „Dealul Ghelariului se topeşte în Hunedoara”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzinele de Fier din Hunedoara în 1900. Foto: Schoch Fryges. Sursa: Fortepan.hu
Uzinele de Fier din Hunedoara în 1900. Foto: Schoch Fryges. Sursa: Fortepan.hu

Zi istorică pentru Hunedoara: în 12 iunie s-au împlinit 137 de de ani de la inaugurarea Uzinelor de Fier din Hunedoara.

Sâmbătă, 12 iunie, s-au împlinit 137 de ani de la inaugurarea Uzinelor de Fier din Hunedoara. Primul furnal a fost pus în funcţiune în 12 iunie 1884.

Povestea primelor furnale din ţinuturile Hunedoarei. „Perla metalurgiei“ din secolul al 19-lea FOTO

Uzinele de fier ale Hunedoarei de acum un secol. Cum arăta marele centru metalurgic din Transilvania

Povestea neştiută a Uzinelor de fier. Un oraş întreg a făcut sacrificii pentru construirea lor în Hunedoara

„Binecuvântare si noroc Hunedoarei! Prima şarjă de fontă a curs deja, dealul Ghelariului se topeşte la Hunedoara. Evenimentul de mare importanţă nu s-a caracterizat prin festivităţi şi discursuri pompoase, ci prin fumul negru al coşurilor care a răspândit prin regiune, anunţând vestea plină de bucurie că viitorul mai frumos nu mai este vis, viitorul pe care Hunedoara şi imprejurimile l-au aşteptat ani indelungaţi şi care chiar în ultimii ani l-au sperat cu teama. Si acele minunate păsări de fier  de un timp circulă fără încetare pe drumurile lor aeriene... Munca începută laudă cu glas tare inginerii constructori”, informa săptămânalul Hunyad, descriind atmosfera de sărbătoare din jurul inaugurării uzinelor metalurgice.


Personalul Uzinelor de Fier în 1900. Sursa: Hunedoara - Istorie, cultură, turism. Facebook

uzinele de fier ale Hunedoarei in urma cu un secol

Cele mai mari uzine din Transilvania

La începutul anilor 1880 a început construcţia Uzinei de Fier din Hunedoara, iar până la sfârşitul secolului al XIX-lea, uzina avea instalate cinci furnale.

„Construcţia Uzinei din Hunedoara a demarat în luna august 1882, baza furnalelor este din piatră cioplita adusă de la Podbrezova, Slovacia. Cărămizile refractare pentru creuzet au fost aduse de la Garnkirk, Scoţia şi Stetin, Germania (actuala Szczecin, Polonia). Cărămizile cuvei au fost achiziţionate din Zaluzany, Slovacia. Instalaţia pentru captarea gazelor, echipamentul pentru dozarea şi distribuirea încărcăturii şi cele doua recipiente pentru spălarea gazelor de furnal, au fost aduse de la Fabrica de Cazane Eisele Jozsef din Budapesta. Stâlpii de susţinere ai pereţilor exteriori care înconjurau cuva si inelele pentru strângerea zidariei au fost achiziţionate şi recuperate de la furnalele demolate din Hronec, Slovacia”, informa Latinak Gyula, în volumul „Metalurgia si mineritul în Hunedoara” (1906, Budapesta), conform paginii de Facebook „Hunedoara – Istorie, cultură, turism”.


Construcţia Uzinelor de Fier. Sursa: Hunedoara - Istorie, cultură, turism. Facebook

uzinele de fier ale Hunedoarei in urma cu un secol


Potrivit istoricilor, guvernul austro-ungar a avut de ales între Govâjdie, Simeria, Deva şi Hunedoara, ca viitoare locuri în care urma să fie construite Uzinele de fier. A ales Hunedoara din considerente economice, dar şi pentru că localnicii şi Sfatul orăşenesc s-au oferit să sprijine cu totul investiţia. În Hunedoara, pentru construcţia Uzinelor de fier a fost amenajat un teren de 20 de hectare care aparţinea mănăstirii călugărilor franciscani, Sfatul Orăşenesc cedându-i acesteia terenuri în cartierul Bataga. Primul furnal a funcţionat din 1884, iar al doilea a fost inaugurat un an mai târziu. Până în anul 1902 au fost construite cinci furnale, iar până în 1906, în Uzinele Hunedoarei au fost puse în funcţiune 46 de cuptoare în care era prelucrat minereul destinat  producţiei de fier şi de fontă şi, pentru câţiva ani a celei de oţel (1892 - 1904).  Investiţiile au fost făcute în vremea în care primar al Hunedoarei a fost George Dănilă (1839 - 1912). În prezent, câteva clădiri istorice din Centrul vechi al Hunedoarei amintesc de Uzinele de fier.


Uzinele de Fier la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sursa: Albumul: „A Vajda-Hunyadi Magyar Kiralyi Vasgyar Albuma” (1900).

uzinele de fier ale Hunedoarei in urma cu un secol

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum trăiesc două femei în blocul fantomă din munţi: „La 79 de ani crăp lemne ca un bărbat tânăr” VIDEO

Prăbuşirea industriei a făcut ravagii în Hunedoara. Câţi salariaţi au pierdut oraşele din judeţ în trei decenii

Secretele „perlelor“ industriei româneşti din anii interbelici. Cum au ajuns marile uzine pe mâna sovieticilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite