VIDEO Simbolul vechiului oraş feroviar. Locomotiva de epocă adusă în parc, noua atracţie din Simeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O locomotivă de epocă împodobeşte, din această săptămână, parcul învecinat gării şi depoului CFR din Simeria, pentru a aminti istoria îndelungată a oraşului feroviar.

O locomotivă veche din anii celui De-al Doilea Război Mondial a fost recondiţionată şi amplasată într-un parc învecinat staţiei de cale ferată şi a depoului din Simeria.

GALERIE FOTO CU LOCOMOTIVA ŞI GARA SIMERIEI

Locomotiva cu aburi a devenit în scurt timp o atracţie pentru oaspeţii parcului şi, în special, pentru copii. Ea aminteşte istoria îndelungată a oraşului feroviar. În urmă cu un secol şi jumătate, Simeria a devenit nod de cale ferată, odată cu construcţia căilor ferate Arad – Simeria şi Simeria – Petroşani. Aceasta din urmă, „calea ferată a cărbunelui”, a fost inaugurată în 28 august 1870, când primul tren spre Petroşani, format dintr-o locomotivă şi un vagon, a pornit din Gara Simeriei, ajungând, după o călătorie de circa cinci ore, în Valea Jiului.

În anii următori, nodul de cale ferată a dus la dezvoltarea aşezării de pe Valea Mureşului, învecinată oraşului Deva. Aici a fost înfiinţată „colonia Simeria”, care în anul 1890 a devenit comună, având mai puţin de 500 de locuitori, iar în 1911 a ajuns la peste 4.250 de locuitori. În prezent, oraşul SImeria numără peste 12.000 de locuitori, iar Parcul Dendrologic, Măgura Uroiului şi Gara Simeriei reprezintă locurile cele mai reprezentative din zonă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Minele „mortale“ de cărbune în România comunistă. Cum munceau românii în cele mai riscante exploatări


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite