VIDEO Sărbătoarea care a adus mii de pelerini la mormântul lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul duhovnicului Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mormântul duhovnicului Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sărbătoarea Naşterii Sfintei Maria a adus mii de oameni la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre cele mai aglomerate sfârşituri de săptămână la mormântul duhovnicului Arsenie Boca.

Mii de oameni au ajuns în acest sfârşit de săptămână la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, pentru a se reculege la mormântul părintelui Arsenie Boca. Cea mai aglomerată zi a fost sâmbătă, de Sărbătoarea Naşterii Sfintei Maria. De dimineaţa până la orele serii, o mulţime de autocare sosite din toate colţurile ţării au ocupat parcarea din faţa mănăstirii. Din fiecare au coborât zeci de pelerini, mulţi dintre ei oameni în vârstă, în special femei, cu gândul să petreacă ziua de sărbătoare la mănăstire.

„Suntem din Craiova, cele mai multe dintre noi şi am venit în pelerinaj la părintele Arsenie Boca. Ne-am cazat la o pensiune din apropiere, iar mâine ne vom continua drumul spre alte mănăstiri. Am vrut neapărat să venim la Mănăstirea Prislop, e un loc unde ajungem în fiecare an”, spune Silvia, o vârstnică din judeţul Dolj.

În ultimii ani, numărul pelerinilor de la Mănăstirea Prislop a scăzut, după ce în 2015, locul de veci al duhovnicului Arsenie Boca a înregistrat un adevărat „boom” turistic.

Dovada au fost numărul de turişti cazaţi la pensiunile din Haţeg, oraşul în vecinătatea căruia se află aşezărmântul. Astfel, în 2015, numărul străinilor cazaţi cel puţin o noapte în Haţeg, cei mai mulţi pentru a veni în pelerinaj la mănăstire, a depăşit 10.000 de persoane, în timp ce în 2016 şi 2017 numărul a scăzut la circa 5.000. În acest an, statisticile arată că numărul turiştilor a mai crescut. În satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos, aflate la câţiva kilometri de mănăstire, o mulţime de localnici şi-au transformat casele în locuri de cazare pentru pelerini.

manastirea prislop

O mănăstire veche de cinci secole

Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Lamijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.

manastirea prislop

Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare,  zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite