VIDEO Percheziţii lângă Sarmizegetusa Regia. Mărturia lui Adi Stoicoi, fost condamnat într-un dosar al comorilor dacice, vizat din nou de anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au descins la locuinţele unui fost căutător de comori din Munţii Orăştiei, Adi Stoicoi Bocşeru, anchetat şi condamnat cu suspendare într-un dosar privind furtul şi traficarea unor tezaure dacice. Ancheta este coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi vizează infracţiuni legate de furtul de artefacte dacice.

Apartamentul din Orăştie al lui Adrian Stoicoi, zis şi Bocşeru, şi casa acestuia din Grădiştea de Munte, sat aflat la poalele Sarmizegetusei Regia, au fost percheziţionate astăzi de poliţişti, într-o anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Percheziţiile au durat mai multe ore.

„Dosarul vizează infracţiuni de complicitate la furt de artefacte, de obiecte de patrimoniu”, a precizat, pentru adevarul.ro, procurorul Mihaela Chicea, purtătoarea de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

UPDATE: Adrian Stoicoi a fost arestat preventiv.

UPDATE: Trei kosoni de aur, trei statuete antice din bronz şi o cupă antică au fost recuperate de anchetatori, în urma percheziţiilor.

Adi Stoicoi a declarat că se simte hărţuit de anchetatori. „Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Ei caută probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile. Dar nu au găsit minte. Sunt acuzaţii false ale unor specialişti de prin ministere şi uneu găşti de infractori. Se cheltuie o grămadă de bani pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu ale statului, pe care le pun în spatele unor oameni”, a declarat, pentru adevarul.ro, Adrian Stoicoi.

După finalizarea anchetei, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia va oferi informaţii despre rezultatul percheziţiei, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Mai are un dosar

În august 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro, în dosarul în care a fost acuzat de furtul şi traficarea unor tezaure antice valoroase şi pentru spălare de bani. A menţinut o condamnare dată acestuia de tribunal, pentru furt calificat, dar a respins pretenţiile statului român, legate de răscumpărarea unor tezaure, pentru furtul cărora a fost anchetat.

Adi Stoicoi Bocşeriu despre descinderile procurorilor

sarmi

Descinderi la casa lui Adi Bocşeriu

sarmi adi stoicoi

Percheziţii la poalele Sarmizegetusei Regia, în casa lui Adi Bocşeriu

sarmi

Instanţa l-a achitat atunci pe Adrian Stoicoi în cazul a cinci dintre acuzaţiile care i-au fost aduse: trei de furt calificat (fapte din martie 1999, 16 - 17 iunie 2007 şi februarie – mai 2013, în care prejudiciul estimat de anchetatori depăşea 2,5 milioane de euro), o infracţiune de constituire a unui grup infracţional organizat şi una de spălare de bani. Motivul este că nu au fost probe că el este autorul infracţiunilor. Curtea de apel Alba Iulia a menţinut doar condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă din decembrie 2000 - februarie 2001, în care prejudiciul a fost estimat la cu prejudiciu estimat la 6.323 euro. Instanţa a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. Magistraţii au decis restituirea bunurilor confiscate de la Adrian Stoicoi, în cursul urmăririi penale. Printre acestea se numără trei cagule, o mănuşă de cauciuc, patru aparate de emisie recepţie, patru hărţi militare reprezentând situl Sarmisegetusa Regia. De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat dispoziţia privind confiscarea specială de la inculpat a sumei de 100.000 lei şi 6.800 Euro. „Instanţa respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Ministerul Culturii împotriva inculpatului şi înlătură obligarea acestuia la plata sumei de 2.548.300 euro. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale. Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Statul Român prin Ministerul Culturii”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinţa a fost definitivă.

Sentinţa tribunalului: 8 ani de închisoare
Hunedoreanul a fost condamnat în 2014 de Tribunalul Hunedoara la opt ani de închisoare şi la plata unor daune de peste 2,5 milioane de euro, pentru furtul şi traficarea unor comori antice. Procurorii care au instrumentat dosarul au precizat că, în perioada 1998 – 2013, Adrian Stoicoi a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia cu o valoare de peste 2,5 milioane de euro.

„Au fost recuperate în cursul urmăririi penale: 37 monede antice (25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice) în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson (142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania) în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro. Au rămas nerecuperate: 1 brăţară (450.000 euro) oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată în urmărire internaţională, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) - din care 145 piese sunt indisponibilizate de autorităţile britanice la British Museum, Londra - şi 2 brăţări spiralice din aur (2 x 450.000 euro)”, se arăta în rechizitoriul dosarului în care a fost judecat Adrian Stoicoi.


Vă recomandăm şi:

Adevărul ascuns despre uneltele din fierăria dacilor, găsite în zona cetăţilor antice din Munţii Orăştiei

Cele peste 20 de unelte de fierărie antice, descoperite întâmplător în urmă cu o săptămână de jandarmi au dat naştere unor controverse. Jandarmii au declarat că piesele din vremea dacilor ar fi fost scoase la iveală după ce ploile au spălat pământul, dar au fost contrazişi de reprezentanţii Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

Cetate dacică vandalizată de "Sfântul Gyurcan", profanatorul: se oferă 1.000 de euro recompensă pentru găsirea lui

Aşezarea dacică de la Costeşti, inclusă între cetăţile antice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul UNESCO, a fost din nou vandalizată, după ce în urmă cu câteva luni aici au fost săpate zeci de gropi, cel mai probabil, de către căutătorii de comori. De această dată, unul dintre turnurile monumentului a fost vandalizat, iar localnicii oferă recompensă celor care îl vor depista.

Semnal de alarmă pentru cetăţile dacice părăsite. Ministrul Culturii: "Situaţia lor este una dintre cele mai îngrijorătoare"

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat că terenurile pe care se află unele dintre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi scoase definitiv din fondul forestier, astfel încât monumentele UNESCO să poată fi administrate corespunzător. „Situaţia cetăţilor dacice este îngrijorătoare”, a afirmat ministrul într-un răspuns la apelul lansat de istoricul Ioan Piso faţă de soarta unora dintre aşezările dacice.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite