VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gara Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Construită în anii ’80, cu o arhitectură care seamănă Cetăţii Devei, gara municipiului va intra în reparaţii capitale. În prezent, zona staţiei CFR s-a transformat într-un şantier imens.

Gara municipiului Deva, veche din anii '80, dar lăsată în ultimii ani să se degradeze, intră în reparaţii capitale.

GALERIE FOTO

„Lucrările de reabilitare la clădirea de călători din Staţia CF Deva vor demara în cursul acestei luni, în conformitate cu prevederile contractuale”, au informat reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate Române (CN CFR). Pentru gara din Deva sunt prevăzute următoarele lucrări: refacerea peroanelor cu copertine; construirea pasarelei pietonale; reabilitarea clădirii de călători (care presupune lucrări de finisaje, reparaţii, refacerea acoperişului, schimbarea tâmplăriei, lucrări la faţada clădirii). În plus, va fi construită o hală pentru mentenanţă.

Împrejurimile staţiei CFR a municipiului Deva au devenit un şantier uriaş, pe care zeci de oameni şi utilaje lucrează la construcţia noii magistrale feroviare de mare viteză, a linilor secundare, la înălţarea peroanelor şi a unei pasarele pietonală care va fi dotată cu lift. În vecinătatea gării se construieşte un pasaj rutier care va face legătura între oraş de cartierul Grigorescu, aflat de cealaltă parte a căii ferate.

magistrala feroviara deva gara deva foto daniel Guta

Progres fizic de 11 la sută

De la începutul anului trecut au început lucrările pe tronsonul Simeria – Gurasada, care traversează municipiul Deva, după ce în august 2017, Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A.şi Asocierea FCC - Astaldi – Convensa au semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe această secţiune. Contractul prevede modernizarea a 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat, iar termenul de execuţie este de trei ani.

magistrala feroviara deva gara deva foto daniel Guta

Pe noua magistrală de cale ferată, viteza de circulaţie a trenurilor va ajunge la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă. Investiţia uriaşă nu este lipsită de controverse. Arheologii s-au plâns că noua cale ferată va traversa situl arheologic de la Micia, de la marginea Devei, una dintre cele mai importante aşezări antice romane din ţară şi că deşi se cunoaşte de cinci ani traseul acesteia, însă se aşteaptă descărcarea arheologică.

magistrala feroviara deva gara deva foto daniel Guta

Stadiul fizic al lucrărilor la tronsonul feroviar Gurasada - Simeria este de 11 la sută. Tronsonul în lungime de 40.883 kilometri este construit de Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas. Contractul a fost semnat la 30 august 2017, ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017. Întâmpină probleme cu relocările utilităţilor (ţevi termoficare) din zona Mintia. Termenul estimat de finalizare a proiectulu este Trimestrul 4 al anului 2022.

magistrala feroviara deva gara deva foto daniel Guta
magistrala feroviara deva gara deva foto daniel Guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Şantierele feroviare uriaşe din România. Cât au lucrat constructorii căii ferate pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Şantierul uriaş al căii ferate de mare viteză. Unde se lucrează intens şi ce termen a dat ministrul Transporturilor pentru finalizarea investiţiei
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite