VIDEO „Drumul Crucii” din Straja: sute de oameni au participat la cea mai lungă procesiune din Vinerea Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Crucii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul Crucii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Schitul din Straja a devenit loc de pelerinaj în Vinerea Mare. Sute de oameni au participat la procesiunea de pe „Drumul Crucii”, pentru a comemora patimile lui Iisus Hristos, înainte de a fi răstignit.

GALERIE FOTO

Tradiţia pelerinajului religios care are loc în fiecare an, în Vinerea Mare, la Straja, datează de 20 de ani. Vineri, având de partea lor o vreme călduroasă şi însorită, sute de oameni au urcat pe jos, pe „Drumul Crucii”, care porneşte din Lupeni spre schitul din Straja. Procesiunea a durat circa patru ore şi a comemorat patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei.

Pe „Drumul Crucii”, care porneşte din Lupeni spre schitul şi Crucea Eroilor din Straja, credincioşii au purtat o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, ce urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui.

Crucea a fost încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, oamenii se opresc în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.

„Cele 14 popasuri ne aduc aminte de Drumul Crucii lui Hristos, de pătimirea sa, dar şi de noi, românii, pentru că şi neamul nostru românesc şi-a dus cu demnitate crucea aceasta a suferinţei, având nădejdea şi încerdinţarea că nu suntem singuri, că Dumnezeu este cu noi”, a spus preotul Petrache Creţu.

Drumul Crucii în Straja a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului. „Parcurgând acest drum al Crucii, înţelegem din ce în ce mai mult chinurile la care a fost supus Mântuitorul, acum peste 2.000 de ani, pentru iertarea păcatelor noastre”, a spus Emil Părău.

drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul
drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul

Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de "Calea durerii", "Calea îndurerată", "Calea suferinţei" sau "Calea dureroasă") este o rută aflată în Oraşul Vechi din Ierusalim despre care tradiţia creştină spune că este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul sau de răstignire. Drumul cuprinde, după tradiţie, 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest traseu. Numele „Via dolorosa” a intrat în limbajul comun, ca o metaforă pentru o cale sau o trăire plină de obstacole şi suferinţe.

drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul
drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar aleTransilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea ţării şi au murit peste 1.500 de ostaşi români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul
drumul crucii straja 2019 foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ursul Baloo a fost sărbătorit în staţiunea Straja. „Mascota vie” a împlinit 19 ani de când trăieşte la poalele pârtiilor

VIDEO Cel mai frumos pelerinaj de Paşti: experienţa unică a românilor care au urcat pe drumul istovitor din Straja

Cele mai frumoase staţiuni montane din România. Oferta bogată a Munţilor Carpaţi pentru iubitorii vacanţelor de iarnă


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite