TIME OUT Legende căutate printre ruinele Sarmizegetusei Ulpia Traiana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta capitală a Daciei romane devine, în acest weekend, destinaţia ideală pentru amatorii de excursii tematice. Hunedorenii sunt chemaţi să viziteze o expoziţie inedită de obiecte antice şi echipament militar roman, la muzeul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Fosta colonie romană înfiinţată de împăratul Traian la poalele Retezatului, devenită apoi capitală a Daciei Romane, adăposteşte între rămăşiţele coloanelor ei construite în urmă cu aproape două milenii monumente reprezentative pentru civilizaţia care a stăpânit aceste ţinuturi.

O parte dintre ele le vor fi prezentate turiştilor, sub o formă inedită, în acest sfârşit de săptămână, la muzeul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

La concurenţă cu cetăţile dacice

Hunedorenii care ajung la ruinele capitalei decăzute din zona Haţegului pot vedea roadele săpăturilor arheologice din decursul ultimului deceniu şi, totodată, vor face cunoştinţă cu modul de viaţă al romanilor care au cucerit teritoriul stăpânit de daci. Vizitatorilor le vor fi prezentate armele cu care romanii au invadat Dacia, echipamentele militare şi obiectele lor de uz casnic.


„A devenit o tradiţie ca în această perioadă, în preajma datei care marchează aniversarea împăratului Traian, să organizăm evenimente deosebite la Sarmizegetusa”, a declarat Gică Băeştean, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi cercetător ştiinţific la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pentru a intra în atmosfera legendelor, turiştii care ajung la Ulpia Traiana sunt întâmpinaţi de ghizi costumaţi în echipamentul militar specific romanilor.

Fosta colonie, în prezent monument protejat în patrimoniul UNESCO, este situată în apropiere de Haţeg, în zona Munţilor Retezat. Se află nu departe de legendarul castel din Carpaţi, descris de Jules Verne.

image

În ciuda importanţei ei istorice, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a intrat în ultimii ani într-un con de umbră, cedând teren în faţa cetăţilor regilor daci din Munţii Orăştiei. „Am întâlnit turişti care au nimerit aici în dorinţa de a ajunge la Sarmizegetuza Regia şi care nu au mai vrut să viziteze locul, supăraţi pe «cotropitorii» romani. Sunt oameni care spun că românii sunt doar urmaşii dacilor, dar nu este adevărat şi nu au argumente pentru a-şi suţine afirmaţiile”, a povestit Gică Băeştean.

Cranii şi tone de gunoaie, scoase de sub castel

SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara

VIDEO Shakespeare "învie" la Castelul Corvinilor

RECOMANDARE:

Muzicastel, Castelul Corvinilor, ora 18.00
Hunedorenii sunt invitaţi, astăzi, să-şi înceapă weekend-ul într-o notă inedită. Aflat la prima ediţie, Festivalul MuziCastel va fi găzduit de Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara. Spectacolul va fi deschis de membrii trio-ului „Toduţă”, care vor încânta publicul cu prestaţii la oboi, vioară şi pian. Aceştia vor fi urmaţi de cvartetul Majore şi de corala Orfeu. Sâmbătă, festivalul va continua cu recitaluri de pian, vioară şi nai, iar duminică este programat un moment coregrafic de tango argentinian.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite