Poliţiştii care „vânează” căruţe cu lemne, umiliţi în instanţă: ce soartă au amenzile drastice pentru un braţ de vreascuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ARHIVĂ.
FOTO: ARHIVĂ.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara a prezentat în ultimul an zeci de cazuri în care poliţiştii au dat amenzi de până la 5.000 de lei şi au confiscat maşini de transport şi drujbe de la persoane acuzate că au transportat ilegal volume mici de lemne. În instanţă, în mai multe cazuri, localnicii amendaţi au fost iertaţi.

Aproape 600.000 de metri cubi de lemne sunt tăiaţi anual în Hunedoara, iar sute de camioane  încărcate cu material lemnos circulă zilnic pe şoselele judeţului. Anual, zeci de contravenţii şi infracţiuni la regimul silvic sunt constatate de poliţişti. O parte însemnată dintre amenzile date de aceştia îi vizează însă pe cei care taie şi transportă volume mici: căruţe, cărucioare, portbajaje sau braţe de vreascuri. Oamenii prinşi în fapt au primit sancţiuni de până la 5.000 de lei, li s-au confiscat drujbele, lemnele şi maşinile. În mai multe cazuri, au reclamat Poliţia pentru amenzile primite, iar instanţa le-a dat dreptate. Iată câteva dintre procesele câştigate:

Şi-a curăţat păşunea şi a luat aracii

Un localnic a reclamat Judecătoriei Haţeg că a fost amendat cu 5.000 de lei de poliţişti şi i-a fost confiscat tractorul şi remorca, după ce a curăţat un fânaţ şi a încărcat aracii din lemn de alun în remorcă.

„În sarcina petentului, s-a reţinut faptul că: a fost depistat în timp ce transporta cu un tractor ce avea ataşată o remorcă aproximativ 8,1 metrii steri, material lemnos de esenţă alun, lungime de aproximativ 4,5 m cu diametre cuprinse între 2 şi 8 cm, fără a deţine documente de provenienţă legală. Raportat la împrejurarea că petentul a fost sancţionat cu amendă, în cuantum de 5.000 lei şi confiscarea remorcii şi a materialului lemnos, instanţa apreciază că această sancţiune este mult prea aspră, în raport cu împrejurările concrete în care a fost savârşită fapta, motiv pentru care se va dispune înlocuirea sancţiunii cu avertisment. Va înlătura măsura confiscării mijlocului de transport a materialului lemnos”, se arată în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Haţeg.

Amendat pentru prejudiciul estimat la 99 lei
Un alt localnic  a reclamat anul trecut că a fost amendat cu 1.000 de lei şi i s-a confiscat drujba, toporul şi căruţa după ce a fost oprit de Poliţie. A mers pe păşunea din Clopotiva şi şi-a făcut o căruţă de lemne, creând un prejudiciu estimat la 99,56 lei. A fost surprins de jandarmi în timp ce tăia arborii „fără drept”, potrivit poliţiştilor. „Instanţa reţine că lemnele tăiate de către petent erau situate pe amplasamentul păşunii unde se făceau curăţiri. Pentru curăţirea păşunii, composesoratul avea firmă angajată, însă materialul lemnos rezultat era distribuit membrilor composesori, calitate pe care o are şi petentul. Instanţa dispune anularea procesului-verbal şi exonerează petentul de plata amenzii, în cuantum de 1.000 lei”, se arată în dosar.

Amendat pentru că a mutat lemnele
Un bărbat din Hobiţa s-a adrest instanţei, după ce Poliţia l-a amendat cu 5.000 de lei, i-a confiscat autobasculanta şi 5,86 mc de lemne, pentru că „a transportat material lemnos fără a deţine documente de provenienţă”. La rugămintea unui localnic, şoferul basculantei a încărcat lemnele, unele vechi de 2 – 3 ani, din grădina acestuia din Hobiţa, pentru a le duce într-o altă gospodărie, în Sarmizegetusa, la o distantă de aproximativ un kilometru. Pe drum a fost oprit de poliţişti şi amendat. „Instanţa va reţine faptul că petentul nu se face vinovat de săvârşirea contravenţiei retinute în sarcina sa. Va dispune anularea procesului verbal de contravenţie, anularea sancţiunii de confiscare a materialului lemnos şi a autovehicolului”, se arată în sentinţa Judecătoriei Haţeg.

Aduna lemne uscate din pădure
Unui bărbat din Păclişa, poliţiştii i-au confiscat maşina şi l-au amendat cu 5.000 de lei pentru că a transportat material lemnos, adunat din pădure, pentru a-l vinde. În sarcina petentului s-a reţinut că: „a transportat material lemnos fără a deţine documente de provenienţă”. Bărbatul se afla la prima abatere şi a relatat că a adunat vreascuri din pădure pentru a face rost de bani, având în grijă un copil de opt luni. Magistraţii au transformat amenda în avertisment şi au dispus înapoierea autoturismului.

Un alt localnic din zona Haţegului a primit o amendă de 2.000 de lei după ce a fost prins transportând zece arbori uscaţi, din faţa casei în spatele casei, pe drum, într-o remorcă. Amenda a fost transformată în avertisment.  

Vreascuri din pădure pentru soacra bolnavă
Un localnic din Râu de Mori  a primit o amendă de 5.000 de lei, după ce a adunat vreascuri din pădurea satului, cu acceptul primarului, pentru a încălzi locuinţa în care trăia soacra sa, grav bolnavă. „Ajutorul pentru încălzire este de 280 lei, iar persoanele au nevoie de câte 2-3 focuri în locuinţă”, se arăta în dosar. „Instanţa consideră că şi prin aplicarea unui avertisment petentului se poate atinge scopul coercitiv”, se arată în motivarea sentinţei prin care amenda a fost transformată în avertisment.

Un localnic din Hunedoara a primit o amendă de 6.000 de lei, de la Garda Forestie, după ce a fost găsit în curtea sa un metru cub de lemne, pe care acesta a recunoscut că le-a luat din zona haldei de zgură a municipiului. Bărbatul, care nu avea venituri, a cerut transformarea amenzii în muncă în folosul comunităţii, pentru că nu avea bani să o achite. Magistraţii l-au iertat, motivând că i se putea da un avertisment.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum dispar pădurile Hunedoarei: mii de metri cubi de lemne sunt încărcaţi zilnic în camioanele afaceriştilor din judeţ

Câteva mii de metri cubi de lemn sunt exploataţi zilnic în judeţul Hunedoara, arată rapoartele actualizate în timp real, care înregistrează avizele primite de transportatorii de masă lemnoasă. Hunedoara ocupă un loc fruntaş în industria silvică, iar în ultimii ani circa 600.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi anual.

Ce volum de lemne din pădurile tăiate ilegal a fost confiscat de jandarmi în 2016. Zeci de dosare penale pentru furturi

Peste 50 de dosare penale privind tăierea ilegală a arborilor au fost înregistrate în judeţul Hunedoara, în anul 2016, în urma controalelor efectuate de jandarmi, se arată într-un raport al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Păduri întregi tăiate ilegal: un gater ascuns şi neautorizat a fost descoperit de Garda Forestieră şi jandarmi

Jandarmi şi Garda Forestieră au descoperit un gater de debitat material lemnos care funcţiona ilegal, în Lăpugiu de Jos. Proprietarul gaterului va fi anchetat penal.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite