Maratonul dacilor: 45 de kilometri prin munţi, până la Sarmizegetusa Regia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finalul maratonului va fi în fostul oraş antic Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Finalul maratonului va fi în fostul oraş antic Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sarmizegetusa Regia devine sâmbătă, 23 august, punctul final al Maratonului Dacilor, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe aproape 200 de sportivi.

Aproape 200 de sportivi sunt aşteptaţi să participe la „Maratonul Dacilor”, eveniment organizat în 23 august pe traseul Orăştie – Costeşti – Sarmizegetusa Regia.

Evenimentul constă în două probe, una de maraton pe distanţa Orăştie – Sarmizegetusa Regia şi una de semi-maraton pe distanţa Costeşti – Sarmizegetusa Regia. Traseul maratonului urmăreşte vârful dealurilor din partea dreaptă a drumului Orăştie – Costeşti – Sarmizegetusa Regia.

Potrivit organizatorilor, în proba de maraton, participanţii vor alerga pe distanţa de 45 de kilometri, cu 1.900 de metriu diferenţă de nivel, pe următorul traseu: Start la Arsenal Park (Orăştie) – Ţâţele Gorganului – Costeşti Cetăţuie – Costeşti – Costeşti Blidaru – Târsa - Prihodişte – sosire la Sarmizegetusa Regia. Durata maximă a probei de maraton, care începe la ora 7:00, este de 10 ore.

Proba de semi-maraton, ep distanţa de 23 de kilometri şi cu o diferenţă de nivel de 1.100 de metri va avea următorul traseu: Start la Costeşti – Blidaru – Târsa - Prihodişte – sosire la Sarmizegetusa Regia. Durata maximă a probei de semi-maraton este de 7 ore.

Cel mai mare beneficiu este participarea la promovarea prin sport a cetăţilor dacice ca parte importantă a istoriei românilor. Fiecare participant care termină în timpul limită probele de maraton va primi o medalie aurită, fiind astfel singurul maraton din Europa care oferă o asemenea medalie - Asociaţia „Corporeanima”

Competiţia este organizată de Asociaţia „Corporeanima” în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice şi Primăria Orăştioara de Sus şi are scopul de a promova zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Sarmizegetusa Regia şi-a deschis porţile. Fostul oraş antic al dacilor a fost vizitat de aproape 2.000 de oameni

Sarmizegetusa Regia a fost vizitată astăzi de aproape 2.000 de turişti. În situl UNESCO din Munţii Orăştiei a avut loc Ziua Porţilor Deschise, un eveniment organizat de muzeele din Deva şi Cluj-Napoca şi de administraţia monumentului istoric.

Matriţa bijutierului dacilor din Sarmizegetusa Regia va fi expusă în Muzeul din Deva. Povestea piesei care a uimit oamenii de ştiinţă

O matriţă din bronz, din atelierul unui bijutier din vremea dacilor, se va alătura colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Va fi piesa de rezistenţă a unui muzeu care adăposteşte peste două kilograme de aur şi peste trei kilograme de argint în bijuterii şi obiecte de artizanat vechi de până la două milenii.

Un yoghin a plătit o amendă de 500 de lei pentru un ritual în sanctuarul solar de la Sarmizegetusa Regia

Jandarmii au amendat cu suma de 500 de lei un turist care a intrat în sanctuarul mare circular din Sarmizegetusa Regia pentru a medita. Bărbatul le-a declarat oamenilor de ordine că a parcurs un drum de 3.000 de kilometri din Irlanda, pentru a se ruga în fostul templu dacic, în seara în care „cerurile s-au deschis”.

FOTO Pelerinaj de Sânziene: ziua când se deschid cerurile peste cetăţile dacice. În Sarmizegetusa ritualurile sunt interzise

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO pentru a medita în incintele sacre, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

Copilul care a descoperit o comoară de galbeni în valoare de 500.000 de euro

Flavius are 11 ani şi se poate considera unul dintre cei mai norocoşi copii din satul hunedorean Ocolişu Mic de la poalele cetăţilor dacice. A dat peste o comoară de galbeni, în valoare de aproape 500.000 de euro, însă nu s-a gândit nicio clipă la valoarea ei. S-a bucurat doar de descoperire şi a dat banii familiei, care i-a predat apoi autorităţilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite