Hunedoara: Ghiozdanul prea greu deformează elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Ghiozdanul prea greu deformează elevii
Hunedoara: Ghiozdanul prea greu deformează elevii

Medicii de specialitate recomandă părinţilor să urmărească permanent ţinuta micuţilor.

Tot mai mulţi copii hunedoreni se confruntă cu probleme legate de devieri ale coloanei vertebrale. Potrivit lui Radu Fotescu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, fiecare al 15-lea copil consultat are în subsidiar sau ca afecţiune principală  deformarea coloanei vertebrale. Dacă  învăţământul hunedorean numără circa 56.000 de elevi, un calcul simplu ne arată că peste 3.500 de copii, cu aproximaţie, au în judeţ coloana vertebrală afectată.

„Cauzele sunt complexe şi ţin în principal de ereditate şi de structura oaselor fiecărui individ. Ghiozdanul greu purtat pe un umăr sau în mână, un pat cu gropi în care dorm, ţinuta cocoşată din faţa PC-ului pot duce în doar şase luni la un debut de boală”, spune specialistul.

Afecţiunile coloanei apar în perioada de creştere între 10 şi 16 ani şi cele mai afectate sunt fetiţele cu vârste între 11 şi 13 ani. Cea mai frecventă şi mai gravă deformaţie a coloanei întâlnite la copiii hunedoreni este scolioza (deformare laterală), urmată de lordoză (curbarea intensă a zonei lombare) şi cifoză (aspectul de cocoşat). Pentru că se agravează urgent dacă nu se iau măsuri, medicul recomandă părinţilor să verifice periodic ţinuta copiilor în perioada de creştere a acestora.

Descoperire întâmplătoare


Ana S. din Deva are o fetiţă în clasa VI-a. „Am fost la medic pentru o cu totul altă problemă şi am aflat cu totul întâmplător că fetiţa are un debut de scolioză. Eu nu am băgat de seamă acest lucru. Mi s-a recomandat scutire de sport şi să-i ducă altcineva pe cât posibil ghiozdanul la şcoală”, a declarat interlocutoarea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite