Hunedoara: EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic
Hunedoara: EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic

Războiul brăţărilor dacice a continuat în această după-amiază la Tribunalul Hunedoara, într-un proces care s-a întins pe durata a două ore. Doar trei dintre cele 11 brăţări pentru traficarea cărora sunt judecaţi mai mulţi hunedoreni, mai fac obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Citeşte şi:


La patru ani de la începerea procesului la Tribunalul Hunedoara, dosarul comorilor furate din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei este aproape de final. Toţi martorii din această cauză au fost audiaţi cu excepţia a trei hunedoreni, la mărturia cărora, astăzi, instanţa a renunţat din motive obiective.

Au recuzat procurorul
La termenul de astăzi al procesului de şase milioane de euro (cât a fost estimată valoarea despăgubirilor solicitate de Ministerul Culturii hunedorenilor acuzaţi de traficarea tezaurului arheologic), Iulian Ceia, unul dintre învinuiţi, a solicitat recuzarea procurorului, pe motiv de duşmănie. „În trecut, am depus o plângere penală împotriva magistratului, pentru ameninţare. Eu sunt în relaţii de duşmănie cu procurorul”, a declarat hunedoreanul. Solicitarea i-a fost respinsă de judecător, după ce a fost analizată în Camera de Consiliu a Tribunalului.

Au rămas aproape fără brăţări

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, doar trei dintre cele 12 brăţări dacice din aur (numărul 10, 11 şi 6), recuperate de statul român, mai fac obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara. Două dintre ele au fost sustrase din situl arheologic Sarmisegetuza Regia, punctul „Căprăreaţa”, iar cea de-a treia a fost recuperată de la un cămătar, în urma unei acţiuni a ofiţerilor de la Crimă Organizată.
Potrivit procurorilor de caz, şase dintre celelalte brăţări au fost descoperite în punctul „Muchea Cetăţii” şi fac obiectul unui dosar aflat pe rolul Judecătoriei Deva şi al unui dosar nefinalizat de Parchetul Alba Iulia. Alte două obiecte, sustrase şi ele din situl Sarmisegetuza Regia şi denumite „mica new-yorkeză” şi ”mica pariziană”, după locurile unde au fost recuperate, fac obiectul dosarului de la Judecătoria Deva. Nu a fost stabilit de unde provine a douăsprezecea brăţară dacică.

Rechizitoriile aurului dacic
Dosarul comorilor dacice se află pe rolul instanţei Tribunalului Hunedoara din anul 2005. 13 persoane au fost trimise în judecată pentru că ar fi constituit un grup care s-a ocupat cu descoperirea ilegală şi traficarea pe piaţa neagră a tezaurelor din patrimoniul cultural naţional. Într-un alt dosar similar, aflat pe rolul Judecătorieie deva, zece persoane sunt acuzate de infracţiuni similare, iar cel de-al treilea dosar, în strânsă legătură cu primele două, urmează să fie finalizat de procurori şi trimis spre judecare.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite