Gara din Hunedoara a ajuns într-o stare dezastruoasă. Salvarea staţiei CFR este aşteptată de peste şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrul pune treptat stăpânire pe un simbol al Hunedoarei. Gara municipiului e părăsită de peste şase luni, iar nicio autoritate nu pare interesată de soarta ei. Clădirea staţiei CFR riscă să ajungă o ruină, la fel ca zeci de alte monumente impresionante de arhitectură pe care ale hunedorenilor. Din martie, niciun tren de călători nu mai pleacă din Hunedoara.

De peste jumătate de an, gara municipiului Hunedoara este pustie. La mijlocul lunii martie a fost suspendată activitatea societăţii Regiotrans, care nu a mai primit certificatul de siguranţă feroviară, iar transportul de călători pe ruta feroviară Hunedoara – Simeria a fost sistat pe o perioadă nedeterminată. Regiotrans şi-a reluat activitatea pe alte trasee, însă nu şi la Hunedoara, unul dintre motive fiind lipsa clienţilor.
Între timp, peste gara Hunedoarei s-a lăsat o linişte deplină, tulburată din când în când doar de maidanezii care se plimbă printre liniile ferate acoperite cu buruieni şi se odihnesc pe caldarâmul altădată ocupat de mulţimile impresionante de călători, navetişti de la Hunedoara şi Simeria, în Combinatul siderurgic.

Clădirea gării, un adevărat monument de arhitectură, are majoritatea încăperilor puse sub lacăt. Unele dintre ele, cum este spaţiul fostului restaurant CFR, au fost devastate, iar aici se adăpostesc uneori oameni ai străzii. Cele două fresce reprezentative pentru istoria recentă a Hunedoarei se degradează treptat din cauza igrasiei. Printre ţiglele acoperişului se revarsă apa de ploaie, pereţii i s-au scorojit, geamurile sunt murdare, iar multe dintre ele sunt sparte. În apropierea gării, vechea autogară a Hunedoarei se află, de asemenea, într-o stare dezastruoasă. Între cele două locuri, câteva birturi au falimentat şi chioşcurile lor sunt demontate. Situaţia staţiei CFR s-ar putea îmbunătăţi.

„Sperăm că din luna decembrie, o dată cu noul mers al trenurilor, să fie reluată circulaţia trenurilor de călători pe ruta Hunedoara – Simeria”, a declarat Florin Tripon, administrator al gării.

Localnicii şi autorităţile din Hunedoara au solicitat Ministerului Transporturilor repunerea în funcţiune a traficului feroviar de călători pe traseul Hunedoara – Simeria, însă unul dintre răspunsurile primite a fost că societatea CFR nu are suficiente locomotive şi vagoane. Cel mai probabil, un operator privat va continua activitatea, în locul Regiotrans.

image

Calea ferată Hunedoara – Simeria a împlinit anul trecut 130 de ani de la punerea în funcţiune. Lina ferată care a legat nodul feroviar Simeria de centrul siderurgic Hunedoara a fost înaugurată la 1 iunie 1884. Cei aproape 20 de kilometri ai tronsonului feroviar Hunedoara – Simeria au fost construiţi în anii 1883 şi 1884, în urma unui proiect realizat de societatea Deutch & Haas. În anii 1950 statul a dezvoltat proiectul feroviar, construind pe acelaşi tronson o reţea de linii industriale necesare combinatului siderurgic, lungimea totală a acestora depăşind 150 de kilometri. În 1984, linia CFR Hunedoara – Simeria a fost electrificată.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Cine salvează gara din Brad, bijuteria arhitecturală construită în vremea Imperiului austro-ungar

Mai veche de un secol, gara construită în stil austriac este una dintre cele mai reprezentative construcţii din municipiul Brad. De peste zece ani a fost lăsată în paragină, spre nemulţumirea localnicilor care şi doresc reabilitarea ei.

Fosta autogară din Hunedoara a devenit „leagănul” aurolacilor şi al cerşetorilor

Vechea autogară a Hunedoarei intră în categoria locurilor de nefrecventat din municipiu, din cauza mizeriei care se extine pe ruinele ei şi a faptului că ruinele ei sunt locuite de oameni ai străzii. O firmă privată din Bucureşti o are în administrare, dar nu a făcut niciun demers pentru igienizarea ei.

FOTO Calea ferată Hunedoara – Simeria a împlinit 130 de ani de existenţă

Calea ferată Hunedoara – Simeria a împlinit 130 de ani de la punerea în funcţiune. Lina ferată care a legat nodul feroviar Simeria de centrul siderurgic Hunedoara a fost înaugurată la 1 iunie 1884.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite