Gabriel Căceu este gurul tomatelor multicolore, crescute după reguli eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul este un legumicultor cu o pasiune mai deosebită. În grădina lui Gabriel Căceu roşiile nu par să fie roşii. Pentru ochiul vizitatorului, tomatele hunedoreanului par mai degrabă vinete pitice, ori caise sau portocale, iar unele dintre ele „simulează” perfect alura unui ardei.

Profil


Născut. 21 aprilie 1981
Educaţie. Bacalaureat în agricultură şi tehnici veterinare
Experienţă. Cinci ani de grădinărit
Familie. Căsătorit, un copil

Legumicultorul spune că a moştenit această cultură originală de roşii policolore din familie. „Am preluat tradiţia de la părinţii mei şi continui acum, împreună cu fratele meu,  să cultiv tomate negre, portocalii, roz şi galbene.  E o formă de a atrage atenţia clienţilor asupra nostră prin aspectul inedit al legumelor pe care le vindem”, spune Gabriel Căceu.


Roşu şi negru


Cultura de roşii policrome a lui Gabriel Căceu se întinde pe circa un hectar de teren. Hunedoreanul explică că la mijloc nu e vorba de nici o „şmecherie”. „Indiferent de culoare, toate tomatele cultivate sunt cultivate clasic şi au calităţi similare sau superioare tomatelor obişnuite. Cele negre sunt cu seminţe aduse din Spania. Coaja neagră conţine pigmenţi care sunt şi în strugurii negri. Are calităţi incontestabile împotriva îmbătrânirii.  În interior, miezul este roşu, iar la gust sunt puţin mai dulci decât roşiile obişnuite ”, spune agricultorul. El, împreună cu fratele său,  a produs şi un tip de tomată-„gogoşar”. „ La prima privire roşia pare un gogoşar. Acest tip de tomată este pretabil la aperitive pentru că are în mijloc un gol care se poate umple cu diferite brăzeturi sau icre”, spune legumicultorul.


 Ultima „invenţie” din grădina fraţilor Căceu este, ce altceva, decât o tomată de o nouă culoare. „Am reuşit să obţin o tomată de culoare portocalie. Seamănă cu o portocală, dar încă nu am scos-o pe piaţă”, spune Gabriel Căceu.  Legumicultorul spune că preţul roşiilor sale este acelaşi, indiferent de culoare. 

Întrebări şi răspunsuri

Cum se vând „roşiile-negre”?
La început clienţii au fost cam şocaţi. Vindeam la bucată pentru că erau curioşi să vadă cum sunt în comparaţie cu celelalte. Am câştigat însă treptat încrederea pieţei şi acum vindem tot.

Cam ce cantitate de roşii „atipice” produceţi anual?
Circa 300 de kilograme reuşim să producem pe loturile pe care lucrăm.

Folosiţi materiale modificate genetic?
Nu. Folosim doar sapa, apă, soare şi bălegar. Nimic din ceea ce înseamnă chimicale nu se regăseşte în activitatea noastră de producători.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite