Echipele legendare din epoca romantică a fotbalului românesc. Cum au scris istorie „bufniţele” şi Chinezul Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de fotbal înfiinţate în Bucureşti la începutul secolului XX au dominat epoca romantică a fotbalului românesc, dar nu pentru mult timp.

Chinezul Timişoara, Olympia Bucureşti şi Colentina Bucureşti se numără prntre echipele legendare ale fotbalului românesc, care s-au bucurat de glorie în primii ani ai secolului trecut. Iată poveştile câtorva dintre cluburile istorice de fotbal:

Prima campioană a ţării
Primul club de fotbal din Bucureşti s-a numit Olympia. A fost înfiinţat în toamna anului 1904 de străinii stabiliţi în Capitală şi de români. Mario Gebauer, un student din Elveţia întors în vacanţă în 1885 ar fi adus cu el prima minge de fotbal, cea cu care aveau să joace membrii viitoarei sale echipe. Mai târziu, jucătorii echipei Olympia au primit şorturi de joc din Paris, ghete din Londra şi mingi de fotbal din Koln, comandate pe cheltuială proprie. În 1909, Olympia a devenit campioană naţională a României, într-o competiţie la care au mai participat Colentina Bucureşti şi United Ploieşti. Echipa s-a destrămat în anul 1915. A revenit după Al Doilea Război Mondial în campionatul districtual Bucureşti sub numele de Olympia-Rhein, după care şi-a încetat activitatea. Câţiva dintre jucătorii ei au reprezentat şi naţionala României.

Bufniţele din Ploieşti
Primul club de fotbal din afara Bucureştiului care a devenit campion al României a fost Atletic Club United Ploieşti. Clubul a fost fondat în anul 1906 de către o grupare de muncitori străini (americani şi  olandezi) de la Rafinăria Româno-Americană, iar echipa era formată doar din jucători străini. La acea vreme, jucătorii din Polieşti erau porecliţi bufniţele pentru că se antrenau adesea pe întuneric, unul dintre motive fiind ca adversarii să nu le cunoască strategia de joc. În 1912, ploieştenii au câştigat meciul decisiv al campionatului, învingând cu 6 – 2 echipa Olympiei Bucureşti. Oaspeţii au jucat atunci cu doar nouă oameni, alţi doi coechipieri, fiind elevi, nu au fost lăsaţi de părinţi să facă deplasarea până la Ploieşti. Războiul a dus la destrămarea echipei, după ce mai mulţi străini au părăsit ţara.

Echipa germană cu portar de 60 de ani
Bukarester FC a activat doar câţiva ani înaintea Primului Război Mondial. Echipa fondată în 1912 de muncitorii germani care lucrau în Bucureşti îşi desfăşura meciurile pe o arenă numită „Bolta Rece” învecinată Arcului de Triumf, iar preşedintele clubului şi totodată portarul echipei se numea Cyril Hense senior şi avea peste 60 de ani. Ultimele meciuri ale echipei bucureştene au avut loc în 1916, însă după plecarea din ţară a jucătorilor străini echipa s-a desfiinţat definitiv.

Chinezul – campioana anilor 1920
Chinezul Timişoara s-a numărat printre cele mai faimoase cluburi de fotbal ale României interbelice. A fost fondat în 1910 de muncitorii de la căile ferate din Timişoara, sub numele maghiar de Kinizsi, inspirat din cel al generalului Paul Chinezu, din oastea regală a Ungariei. Echipa îşi disputa meciurile pe un teren din spatele gării de nord a Timişoarei, iar încă din primii ani de funcţionare a adus jucători valoroşi de la cluburi de fotbal din Budapesta. În anul 1922, Chinezul a cucerit primul titlu naţional. Meciurile jucate pe teren propriu erau urmărite uneori de peste 10.000 de spectatori. Iar spectatorii aveau motive întemeiate să vină la meciuri. Până în 1927, Chinezul Timişoara a câştigat şase titluri naţionale şi numeroase confruntări în cupele europene. Criza financiară de la sfârşitul anilro 1920 a dus la declinul clubului şi în cele din urmă la destrămarea sa.

Echipa englezilor din Bucureşti
Colentina Bucureşti s-a numărat printre primele cluburi de fotbal înfiinţate în România. Angajaţii fabricii de bumbac Colentina, aflată sub patronaj englez, au fondat clubul în anul 1909, iar în anii 1913 şi 1914, echipa, din care făceau parte mai mulţi jucători englezi, a câştigat titlul naţional. Directorul fabricii de bumbac, Mastejan, a fost şi primul preşedinte al clubului de fotbal. În preajma izbucnirii războiului, jucătorii englezi au părăsit România, iar echipa a intrat în declin. A mai supravieţuit până în 1915, când o parte din jucătorii de la Olympia Bucureşti, desfiinţată, au trecut la Colentina. După Primul război mondial, Colentina a activat în cadrul districtului Bucureşti. S-a desfiinţat în anul 1947.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul

VIDEO Michael Klein, comemorat cu fast la 25 de ani de la moarte. Dominique, fiica fotbalistului: „Aş vrea ca povestea lui să-i inspire pe copii“

Mihai Leu, fost campion mondial la box: „Am fugit din ţară în 1987, deşi aveam totul aici, mai puţin libertate. Plângeam de dorul de casă"

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite