Descinderi în satul de la poalele Sarmizegetusei Regia. Procurorii au recuperat antichităţi de 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.500 de monede antce şi medievale au fost găsite asupra braconierilor. FOTO: PArchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Peste 3.500 de monede antce şi medievale au fost găsite asupra braconierilor. FOTO: PArchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Procurorii şi poliţiştii au efectuat astăzi 14 percheziţii la domiciliile unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu antice. Descinderile au fost organizate în mai multe judeţe, printre care şi Hunedoara (în comuna Orăştioara de Sus), iar în urma acestora au fost recuperate bunuri în valoare de peste 100.000 de euro.

În această dimineaţă au avut loc 14 percheziţii domiciliare la locuinţele unor suspecţi de trafic de obiecte de patrimoniu, sustrase din zona unor situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani. Una dintre descinderi, susţin poliţiştii, a fost organizată în locuinţa unui hunedorean din Orăştioara de Sus, satul Grădiştea de munte, aflat chiar la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia. Scopul acţiunilor derulate nu doar în Hunedoara, ci şi în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa şi Argeş  a fost de recuperare a obiectelor de patrimoniu care au ajuns pe piaţa neagră a antchităţilor.

În cauză, s-a reţinut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale, au sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate următoarele: 3520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional. „Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro”, au informat anchetatorii.

monede antice alba

Vă recomandăm şi:

monede antice alba

FOTO Cetăţile dacice din patrimoniul UNESCO au fost cerute de CJ Hunedoara

Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să preia în administrare patru cetăţi dacice din zona Munţilor Orăştiei: Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa. Cele patru monumente se află în patrimoniul UNESCO, dar în ultimii ani statul român nu a investit în promovarea şi conservarea lor.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

De ce a fost lăsat Victor Ponta să intre în Sarmizegetusa Regia. Şeful sitului a dat explicaţii despre vizita premierului

Victor Ponta a vizitat cetatea Sarmizegetusa Regia în ultima zi a anului trecut, perioadă în care accesul turiştilor în incinta monumentului istoric era interzis. Premierul nu a întâmpinat însă probleme în timpul vizitei. Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, susţine că vizita fusese anunţată cu două luni mai devreme.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite